ODLIČNA VEST ZA STUDENTE: Produžen rok za završetak studija po starom programu
Studenti / Ilustracija, Foto: Damir Dervišagić

JOŠ MALO...

ODLIČNA VEST ZA STUDENTE: Produžen rok za završetak studija po starom programu

Studenti se iz godine u godinu bore za produženje roka

Objavljeno:

Na zahtev Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Republike Srbije studentima koji su upisali studije po starom programu biće produžen rok za završetak studija za dve godine, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, a prenose beogradski mediji.

Na dnevnom redu Skupštine Srbije po hitnom postupku naći će se Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje će omogućiti da se ovo primeni u praksi.

Stari studenti iz godine u godinu pokušavali su da se izbore za produženje roka za završetak studija. Pre nekoliko dana oni su uputili otvoreno pismo javnosti i državnim institucijama u kom navode da, iako je stari Zakon o univerzitetu prestao da važi, nije prestalo da važi njime stečeno pravo.

U pismu se podseća da je Član 45 pomenutog zakona u kojem je stajalo da "student ima pravo da završi studije po započetom nastavnom planu i programu".

Istakli su tada i da zakon predviđa da je u slučaju ukidanja studijskog programa, visokoškolska ustanova dužna da zatečenim studentima omogući završetak studija po započetom studijskom programu i pravilima studija u skladu sa ovim zakonom.

Studenti su tada najavili ustavnu žalbu ukoliko im se rok za sticanje diplome ne produži.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.