KONAČNO LEPE VESTI! Prosvetarima značajno RASTU PLATE, zna se tačno i KADA
Prosvetarima značajno RASTU PLATE, Foto: Profimedia

NOVA ULAGANJA

KONAČNO LEPE VESTI! Prosvetarima značajno RASTU PLATE, zna se tačno i KADA

Sveokupna reforma obrazovnog sistema u Srbiji do digitalizacije obrazovanja za poslove 21. veka"

Objavljeno:

Vlada Srbije je od 2014. godine, kaže predsednica Vlade, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 150 miliona evra u rekonstrukciju 128 škola širom Srbije.

- U ovom trenutku traje rekonstrukcija 25 škola, dok su u 50 u toku javne nabavke odnosno priprema javnih nabavki, kaže Ana Brnabić uz napomenu da Vlada Srbije ostaje posvećena obrazovanju jer to jeste ključ uspeha celog našeg društva.

Kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje, navela je edukaciju najmlađih za poslove 21. veka za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo.

- Drago mi je da smo u prvoj godini mandata ove vlade uveli programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola. Od ove školske godine uvodimo i u sedmom i u osmom razredu, i to jedan od najnaprednijih programa u Evropi - rekla je Brnabić.

- Prošle godine smo krenuli sa uvođenjem digitalnih udžbenika. Ove godine obeležavamo da Srbija prvi put ima 10.000 digitalnih učionica što pokriva nekih 200.000 učenika širom Srbije - kaže predsednica Vlade uz najavu da se novac planira za još 10.000 digitalnih učionica sledeće godine.

- Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je ove godine upisano oko 1.000 učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda osnovne škole kao obavezan predmet.

-Verujem da će i učenici i njihove porodice videti koliko ulažemo da nadokandimo ono propušteno i da ostvarimo sve potencijale sa mladim pametnim i talentovanim ljudima i da podižemo konkurentnost Srbije i celog našeg društva - rekla je Brnabić.

Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru, jer oni, kako kaže, nose celu reformu.

- U okviru ukupnog poboljšanja uslova od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, to su više nego zaslužili. Imamo mnogo da nadokonadimo u tom smislu ali ćemo raditi na tome - poručila je Brnabić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji.

Radi se na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet.

- Srbija je u kratkom vremenskom period sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija. Te promene u prosveti su vidljive - rekao je Šarčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.