OVO NIJE ZABELEŽENO U SRBIJI: Sijarić popio otkaz tri dana pre početka škole iz OVOG RAZLOGA?
Bahrija Sijarić, Foto: Foto: Facebook

Šta se dešava?

OVO NIJE ZABELEŽENO U SRBIJI: Sijarić popio otkaz tri dana pre početka škole iz OVOG RAZLOGA?

Zašto naš direktor nije postupio po zakonu, da li je ovo lični odnos direktora prema meni?

Objavljeno: 12:58h

Učitelj novopazarske Osnovne škole "Ćamil Sijarić", Bahrija Sijarić, dobio je otkaz od strane svog direktora tri dana pred početak školske godine.

Roditelji dece kojima je razredni starešina bio učitelj Sijarić pružili su podršku i organizovali protest ispred škole. Sijarić je izjavio da je to bilo nezakonito, kao i da će svoja prava tražiti preko suda.

- Zašto naš direktor nije postupio po zakonu, da li je ovo lični odnos direktora prema meni? Od prosvetne inspekcije imam informaciju da mene štiti ugovor i da ću biti vraćen u školu - rekao je Sijarić.

On je istakao da su jasna stručna upustva za formiranje novih odeljenja koja su stigla od ministarstva.

- Da li Hajradin ne poznaje prava ili se nije borio za svoje radnike, da li je to svesno uradio ili ne, ne znam, ali znam da je postupio protiv zakona - kazao je Sijarić.

Prema rečima učitelja Sijarića, ugovorom o radu je precizno definisano da je radni odnos zasnovan na određeno vreme do preuzimanja zaposlenog, odnosno do konačnosti odluke o izboru kandidata po konkursu.

- Konkurs nije bio, ja sam dobio otkaz ugovora o radu, bez konkursa, bespravno na jedan nezakonit način. Ovde imamo jedno bezakonje i videćemo kakve će pravne posledice da budu povodom toga. Rešenje o otkazu ugovora o radu kaže kao obrazloženje da je smanjen obim posla, odnosno da ima manji broj odeljenja. Ja sam učitelj u OŠ "Ćamil Sijarić" već 5 godina, od samog njenog osnivanja, od početka rada škole, nagrađivani sam učitelj, učitelj sa velikim brojem obuka i seminara, učitelj koji je držao obuke drugim prosvetnim radnicima u više gradova u regionu, koji je organizovao neformalne aktivnosti, dobio nagradu ja kao učitelj, moji đaci iz prethodnih generacija, a sada i ovih. Ono kuda idem i šta radim to su aktivnosti prema deci i prema školi, nijedna primedba za moj rad u toku ovih godina nije postojala ni od strane uprave, ni od strane roditelja - naglasio Bahrija Sijarić.

Učitelj Sijarić je istakao da su jasna stručna upustva za formiranje broja odeljenja koja su stigla od Školske uprave i Ministarstva prosvete, te da ih je direktor svesno ili nesvesno prekšio. Pozvao roditelje da decu pošalju na nastavu. Sijarić je naglasio da je o ovom slučaju obavestio Prosvetnu inspekciju, Inspekciju za rad, podneo je prigovor i Školskom odboru dodajući da će sve ići pravno i svojim postupkom. Ukazao i na probleme u školi.

Direktor ove škole Hajradin Selimović rekao je za A1 da je morao nekog da predloži za tehnološki višak, jer se smanjio broj odeljenja i istakao da je predložio Bahriju Sijarića zato što je jedini muškarac u kolektivu. On je rekao da će uraditi sve da niko ne bude tehnološki višak i istakao da to ne zavisi od njega, već od školske uprave i ministarstva.

- Ako ministarstvo bude saglasno da se napravi kombinacija odeljenja, ja sam za tu soluciju. Ne želim da niko bude višak, a neko je morao od njih, ali eto njega sam predložio samo zato što je on jedini muškarac među njima, ženama, ništa drugo - rekao je Selimović.

Roditelji čijoj deci je Sijarić učitelj, pružili su mu podršku, ističući da njihova deca neće ići na nastavu sve dok Sijarića ne vrate na posao.

- Moja ćerka je sada trebalo da bude drugi razred, ali mi smo za sada odustali od škole dok se ne prebacimo u drugu ili ako vrate učitelja. Ja smatram da smo mi danas došli da podržimo pre svega njega kao učitelja, kao čoveka, kao izuzetno dobrog pedagoga, koji je toliko toga učinio za našu decu i mi smo danas došli da se borimo za njihovu budućnost, on je njihova budućnost i mi ćemo biti do kraja uz njega svojom voljom - istakla Amina Šaćirović.

Kolega učitelja Sijarića Kemal Sadović veruje da je otkaz politički motivisan.

- Pitao sam direktora kako ste mogli da dozvolite sebi da čoveka koji ima ženu, dvoje dece, brata, majku i oca koji su neazpošleni, izbacite na ulicu. Čoveka koga prepoznaje cela Srbija, koga prepoznaje celi grad, koga prepoznaje svaki prosvetni radnik, vi ste našli njega da izbacite na ulicu i to je čisto samo politički obračun i ništa drugo nema tu - ističe profesor Kemal Sadović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sandžaklive/Sana)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.