IMAĆU ZAUVEK KOŠMARE OD USTAŠKIH ZVERSTAVA! Vodeći istraživač Holokausta otkrio strašnu istinu
Dr Gideon Grajf, Foto: Printscreen

IMAO JE KOŠMARE

IMAĆU ZAUVEK KOŠMARE OD USTAŠKIH ZVERSTAVA! Vodeći istraživač Holokausta otkrio strašnu istinu

Profesora Grajfa najdublje je potreslo pismo koje je nadbiskupu Stepincu 1942. uputio "jedan od mnogih koji je prvo čovek i katolik, a zatim častan Hrvat"

Objavljeno:

Vodeći istraživač Instituta za Holokaust "Šem olam" u Izraelu prof. dr Gideon Grajf imao je noćas košmarne snove. Svoju besanu noć lično je najavio juče u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu pošto je sa direktorom tog arhiva dr Nebojšom Kuzmanovićem pregledao nemački dosije o zločinima NDH, koji je pronađen pre nekoliko meseci kao deo ličnog fonda Hrvata Slavka Odića (Bihać 1916 - Beograd 2006), o čemu su "Novosti" ekskluzivno pisale.

Od 600 stranica svedočanstava o zlodelima NDH, i 63 autentične fotografije, profesora Grajfa najdublje je potreslo pismo koje je nadbiskupu Stepincu 1942. uputio "jedan od mnogih koji je prvo čovek i katolik, a zatim častan Hrvat".

Ovaj čovek (ima pretpostavki da je reč o Prvislavu Grisogonu) Stepincu detaljno opisuje ustaška zverstva: starci, žene i deca redovno su prvo strašno zlostavljani, pa tek onda ubijani. Ovi nevini Srbi prikivani su na panjeve, plamen vatre je lizao njihova gola prsa, njihova je koža zguljivana, otvorene rane peskom i solju posipane, oči kopane, uši, nosevi i jezici odsecani. Deca su bacana u vatru, kipuću vodu i krečane...

- Skoro nisam video ovako nešto strašno, neću moći noćas da spavam - rekao je Grajf, koji je najavio da će se postarati da ovaj dosije bude pretočena u knjigu na srpskom, hebrejskom i engleskom jeziku, do predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu.

Knjiga koju profesor Grajf priprema na osnovu nemačkih svedočanstava biće svojevrstan nastavak njegove studije "Jasenovac - balkanski Aušvic" koju je u utorak promovisao u Matici srpskoj u Novom Sadu. Svi posetioci nisu mogli da stanu u Svečanu salu, te je, kako je objasnio predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, veliki broj njih u susednoj prostoriji pratio promociju preko video-bima što, kao je kazao Stanić, svedoči koliko Jasenovac i danas opseda svest svih nas.

- Jasenovac je bio brutalniji od Aušvica. Imam obavezu i želju da ponudim pomoć vašim naporima i naporima UN u borbi protiv glorifikacije nacizma, a naročito protiv trendova neoustaštva - rekao je Grajf koji je u svom istraživanju utvrdio da su ustaše koristile 57 načina za mučenje i zversko ubijanje Srba, Jevreja i Roma. U Jasenovcu je, tvrdi Grajf, ubijeno oko 800.000 ljudi.

Ambasadorka Izraela u Beogradu dr Alona Fišer-Kam naglasila je potrebu suočavanja sa vlastitom istorijom kako bi se iz Holokausta, ali i zločina počinjenih u NDH, izvukle pouke kako se takve stvari ne bi ponovile u budućnosti, nikome.

Govoreći o nastojanjima savremenih hrvatskih istoričara da umanje broj žrtava u Jasenovcu, akademik Darko Tanasković istakao je da neprestano licitiranje broja žrtava govori o njihovom stanju duha koji nije daleko od stanja duha jasenovačkih dželata.

Stepincu nije mesto kraj Isusa

Grajf je rekao da je na "pet najvažnijih adresa" uputio zahtev da se sa Puta suza, iz srca Jerusalima, ukloni spomen-ploča zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu koji je Katolička crkva postavila početkom ovog meseca:

- Njemu nije mesto pored Isusa. On nije uradio ništa da spreči masovna mučenja i ubistva Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i u drugim ustaškim logorima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.