DA LI JE REČ GOSPOĐICA I DALJE VAŽEĆA U SRPSKOM JEZIKU? Istraživali smo najveću srpsku lingvističku dilemu
Izdato odgovarajuće uputstvo o upotrebi rodno neutralnog rječnika u Briselu, Foto: Zorana Jevtić, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

novi pravilnik

DA LI JE REČ GOSPOĐICA I DALJE VAŽEĆA U SRPSKOM JEZIKU? Istraživali smo najveću srpsku lingvističku dilemu

Za komentar o ovoj odluci, kao i za mišljenje o tome da li će ista da uđe u "pravilnike", standarde srpskog jezika zamolili smo lingvistkinju Matice srpske Ivanu Ćilić

Objavljeno:

Žene treba oslovljavati imenom i njemu ne treba pridodavati titule "gospođa" ili "gospođica", odlučeno je u Briselu!

Izdato je i odgovarajuće uputstvo o upotrebi rodno neutralnog rječnika.

Naime, Evropska unija odlučila je da žene treba oslovljavati imenom, zbog stava da su titule "gospođica" ili "gospođa" – seksističke. Takođe, u Briselu je izdato i odgovarajuće pisano uputstvo, koje je obavezujuće za sve evropske političare.

Pripadnice feminističkih pokreta upozoravale su kako titule "sinjora", "sinjorina", "frau", "frojlajn", "mis", "misis", "madam", "madmoazel" predstavljaju "prelaženje granice" i zadiranje u privatnost žene, kao i nihov ljubavni život.

Podsetimo, gospođom prema pravilu u svim jezicima do sada smo nazivali udatu ženu, dok su one neudate bile gospođice. Takođe, na osnovu toga svima i uvek bio je poznat status žene koja je oslovljena.

Dejli mejl pisao je kako je titula "frojlajn" zvanično ukinuta nemačkim službenim aktima još 1972. godine. No, svima koji su makar jednom posetili Nemačku ili gledali neku njihovu televizijsku emisiju jasno je da je ovaj pojam itekako prisutan u jeziku i da je i dalje vrlo često u upotrebi.

Za komentar o ovoj odluci, kao i za mišljenje o tome da li će ista da uđe u "pravilnike", standarde srpskog jezika zamolili smo lingvistkinju Matice srpske Ivanu Ćilić.

Ona nam je objasnila kako se radi o pokušaju da se uspostavi jedan rodno neutralan rečnik na zahtev feministkinja, te kako ne mora da znači da će isti da uđe u standarde srpskog jezika. O tome, kako nam je rekla odlučuje, Odbor za standardizaciju srpskog jezika.

No, iako se desi da se ovo pravilo nađe u standardima i pravilima za srpski jezik, ne mora da znači da će pojmovi "gospođa" i "gospođica" da budu iskorenjeni iz upotrebe.

- Jezik je živ organizam, ne može da mu se nametne reč. Jezik ima mnogo "korisnika" i ceo je jedan proces iskorenjivanje ili uvođenje novih reči u jezik. To može da se postigne samo kroz jedan dugi period i ukoliko kroz medije bude upotrebljavano isto to pravilo. Odbor za standardizaciju srpskog jezika odlučivaće o tome da li će da prihvati ovo pravilo. To je jedno stručno telo sačinjeno od naučnika, univerzitetskih profesora itd. Lično ja ne vidim zašto bi to bilo prihvaćeno i uvedeno u srpski jezik, kao standard, jer se radi o pokušaju razrešenja problema "rodne ravnopravnosti". Feministkinje su slobodne da koriste svoj rječnik. Dakle, uopšte ne mora da znači da će to pravilo da se uvede u srpski jezik, niti da će da postane jezičko pravilo - objasnila je Ivana Ćilić za Espreso.co.rs.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.