PRAJD INFO CENTAR PROSLAVIO PRVI ROĐENDAN UZ IZLOŽBU MARTINA STAMENKOVIĆA: Bilo je napada, ali mnogo smo postigli
Rođendan Prajd Info Centra, Foto: Vesna Lalić

VAŽAN DAN ZA LGBT ZAJEDNICU

PRAJD INFO CENTAR PROSLAVIO PRVI ROĐENDAN UZ IZLOŽBU MARTINA STAMENKOVIĆA: Bilo je napada, ali mnogo smo postigli

''Za ovih godinu dana, mesto u kojem se nalazimo postalo je veoma značajno u Beogradu''

Objavljeno:

Poznato je da su pripadnici LGBT zajednice još uvek diskriminisani u našem društvu, ali iz godine u godinu, atmosfera prema seksualnim manjinama postaje sve bolja, a samim tim, javlja se i jači stepen tolerancije.

U punoj prostoriji Prajd Info Centra okupili su se prošlog petka aktivisti, članovi raznih organizacija, ali i prijatelji koji svakodnevno pomažu da ovo društveno pitanje postane vidljivije.

Kroz godinu dana u prostorijama Prajd Info Centra bilo je više od 15 000 osoba. Posetioci su imali priliku da učestvuju na tribinama, da pokreću LGBT i kvir pitanja, gledaju filmove, prisustvuju književnim i muzičkim večerima, izložbama istaknutih autora, uživaju u društvenim igrama i kvizovima znanja, ali i nauče nove stvari kroz edukaciju o njihovim pravima.

foto: Vesna Lalić

- Pored mnogih napada, drago mi je da smo danas ovde. Svi ljudi koji su bili ovde imali su priliku da učestvuju u različitim radionicama, da uče i da se zabave. Pričali smo o raznim stvarima, počevši od trans i interseks osoba. Za ovih godinu dana, mesto u kojem se nalazimo postalo je veoma značajno u Beogradu - izjavio je Jovan Ilić, koordinator Prajd Info Centra.

Aktivista Filip Vulović takođe se obratio prisutnima: ''Bilo je napada na sam objekat, ali srećom, niko nije povređen. Koliko god da se ovo pitanje sporo razvijalo u manjim mestima, uspeli smo da postanemo deo srpske kulture.

- Zahvaljujem svima, presrećna sam kada vidim da ovde stalno dolaze novi ljudi. Fenomenalno je kada vidim šta smo sve uradili, što postojimo u centru grada i što smo vidljivi - rekla je Milica Volić, prva koordinatorka objekta namenjenom LGBT zajednici i svima koji žele da se informišu o životu, interesovanjima i pravima ove marginalizovane grupe.

foto: Vesna Lalić

Prvi rođendan Prajd Info Centra krasila je i izložba ''Love'' mladog umetnika Martina Stamenkovića koji svojom hrabrošću i borbi za različitost korača putem ka boljem društvu.

Umetnik, koji je objavio i svoju prvu pesmu, u svom dosadašnjem radu je u potpuno drugačijem svetlu predstavio mnoge društveno marginalizovane teme, poput gojaznosti, a ovoga puta, odlučio je da i sam pozira za nekoliko fotografija. Izložbu možete posetiti do polovine septembra. Ulaz je besplatan.

Problemi LGBT zajednice i dalje su brojni, ali situacija u većim gradovima ipak je lakša od onih u manjim sredinama. Međutim, očekuje se da će daljim koracima, edukacijom i aktivnostima još više biti proširena kolektivna svest, te da će, iz godine u godinu, nasilja biti sve manje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Stefan Mihajlovski)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.