CRNOGORCI SU SAUČESNICI VELIKE ALBANIJE ZBOG OVOGA ŠTO RADE SRBIMA! Bećković o krivičnoj prijavi protiv Georgieva!
Matija Bećković i Vlado Georgiev, Foto: Dragan Kadić, Damir Dervišagić

OŠTAR NA JEZIKU

CRNOGORCI SU SAUČESNICI VELIKE ALBANIJE ZBOG OVOGA ŠTO RADE SRBIMA! Bećković o krivičnoj prijavi protiv Georgieva!

- Sjajno je za Georgieva to što su Crnogorci najavili krivičnu prijavu i što se bune zbog njegovog nastupa u Herceg Novom, rekao je Matija Bećković

Objavljeno:

Crnogorski pokret (CP), koji je pre četiri godine godine osnovan kao udruženje s ciljem da afirmiše crnogorske vrednosti, podneo je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i muzičara Vlada Georgieva, s obrazloženjem da su počinili krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Crnogorsko Ministarstvo kulture saopštilo je dan ranijeda će podneti prijavu protiv Georgieva, organizatora manifestacije "Trg od ćirilice" koja je održana u Herceg Novom, i poručilo da smotre kulture ne smeju da budu izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se njima negira crnogorski identitet.

foto: Youtube printscreen

Manifestaciju “Trg od ćirilice”, koju je u Herceg Novom u utorak zvanično organizovala Mitropolija crnogorsko primorska, obeležio je nastup Gerorgijeva, koji je pevao "Tamo daleko" i "Crna Gora i Srbija to je jedna familija".

Iz Ministarstva navode da su putem raznih multimedijalnih sadržaja svi mogli da vide na koji se način krši čitav niz zakonskih odredbi, i to na manifestaciji javnog karaktera.

- Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podneti prijavu pred nadležnim organima - navodi se u saopštenju, prenosi RTCG.

Odmah posle ovog izlaganja oglasio se io Georgiev koji je rekao da bi takva odluka bila sraman čin i da "svako ko misli da je "Tamo daleko" uvredljiva pesma treba da se stidi.

- Optužuju Srbe za svoje poreklo i lozu. Nikad nisam čuo da se bilo ko pobunio kad se na feštama u Boki razvije hrvatska zastava. Meni to nikad nije zasmetalo. Ko god da je ''Tamo daleko'' povezao sa mržnjom treba da propadne u zemlju od stida, a odatle zatim da potraži ozbiljnu lekarsku pomoć. Ja sam rođeni Novljanin i Crnu Goru volim kao jedno od moja dva oka u glavi. Gospodo, prestanite da vređate. Zaustavite se kad osetite da će imalo mržnje izaći iz vas - rekao je Georgiev, preneo je crnogorski portal FOS media.

foto: Marina Lopičić

Na ovakva sporna izlaganja i odluke crnogorskog suda nije ostao imun ni srpski akademik Matija Bećković, koji zbog svojih dubokoumnih stavova takođe ima problema sa crnogorskim vlastima, a čak je jednom prilikom proglašen kao "persona non grata" u Crnoj Gori.

Sjajno je za Georgieva to što su Crnogorci najavili krivičnu prijavu i što se bune zbog njegovog nastupa u Herceg Novom. Bolje odlikovanje od njihove krivične prijave nije mogao da dobije. Dok su njihove institucije tako odlučile, to znači da je Georgiev uradio nešto dobro, samo neka nastavi tako. Nisu ga mogli bolje odlikovati - sarkastično je odgovorio Bećković, koji je na taj način istakao šta misli o takvom mišljenju crnogorskih institucija.

Akademik se potom osvrnuo i na rodoljubnu pesmu "Tamo daleko", koja je nastala za vreme Prvog svetskog rata na Krfu, usled probijanja Solunskog fronta i podizanja morala srpskim i crnogorskim vojnicima, kao i savezničkim snagama.

Slušao sam mnoge horove koji su otpevali pesmu "Tamo daleko" na svoj način i na svojim jezicima. Pevali su je Francuzi, Engleszi, Kinezi, Slovaci... hoće li Crnogorci sve ove narode da optuže da negiraju crnogorski identitet - još jednom je ogorčenost u odgovoru iskazao Bećković.

Na kraju je istakao da su crnogorske vlasti otišle na savim neku drugu stranu i u pogrešnom pravcu.

- Njihove vlasti i institucije se na sve načine bore protiv srpstva i Srbije. Redovnim postupcima i odlukama dokazuju da su saučesnici "Velike Albanije", koje formalno nema, a suštinski postoji - izneo je u zaključku Matija Bećković.

(Espreso.co.rs / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.