MAJA PAVLOVIĆ TREĆI PUT U ŠTRAJKU GLAĐU: Ima samo JEDAN CILJ, objasnila je kroz ŠTA PROLAZI (VIDEO)
Maja Pavlović po treći put štrajkuje glađu, Foto: Filip Plavčić

ESPRESO INTERVJU

MAJA PAVLOVIĆ TREĆI PUT U ŠTRAJKU GLAĐU: Ima samo JEDAN CILJ, objasnila je kroz ŠTA PROLAZI (VIDEO)

Direktorka Kanala 9 čeka na sastanak sa predsednikom Srbije

Objavljeno: 11:30h
Jovana Korica

Maja Pavlović, direktorka televizije Kanal 9, u ponedeljak je po treći put započela štrajk glađu.

Štrajk je započela u simbolično vreme u pet do dvanaest ispred Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića.

foto: Filip Plavčić

U poslednjih 15 meseci to je već treći put da se odlučuje za štrajk glađu. Ovoj opciji pribegla je ponovo zbog nerešavanja sudskih sporova u vezi sa naknadama koje televizije u Srbiji moraju da plaćaju. Maja Pavlović izričita je u jednom - ne želi da se Kanal 9 ugasi!

Emisiona tehnika i veze (ETV) ugasilo je signal Kanala 9, lokalnog medija u Novom Sadu koji postoji unazad 20 godina, nakon čega je Pavlovićeva u maju 2018. godine obavestila javnost da počinje štrajk glađu. Razloga za štrajk bilo je više, a u prvom planu našlo se nerešavanje nekoliko sudskih sporova u kojima učestvuje Kanal 9.

Ovaj medij je podneo tužbu Upravnom sudu protiv rešenja Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kojim se 2015. televizijama oduzima lokalna i dodeljuje regionalna frekvencija, dok naknada postaje 10 puta veća. Problem je, tvrdi Maja Pavlović, to što je konkursom bila predviđena jedna tarifa za naknadu tokom osam godina (uz mogućnost još toliko produženja), da bi u sedmoj godini ona bila promenjena. Kanal 9, istovremeno, pokušava na sudu da ospori ustavnost i zakonitost tarifa Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Sokoja (Organizacija muzičkih autora Srbije).

Kanalu 9 vraćen je signal, godinu dana nakon štrajka, no Maja se odlučila za drugi štrajk je se, kako kaže, dalje od obećanja nije otišo.

Maju Pavlović primila je i premijerka Ana Brnabić, a iz njene kancelarije javljeno je kako je predsednik Srbije lično zainteresovan da porazgovara sa Pavlovićevom o ovoj problematici.

foto: Filip Plavčić

Odlučili ste se po treći put za štrajk glađu. Zašto?

- Naši zahtevi su isti i prvi i drugi i evo sada treći put. Ispunjenje naših zahteva potražili smo najpre u ministarstvima. Ministarstva su se proglasila ne nadležni i u nemogućnosti da ispune naše zahteve. Sa istim zahtevima obratili smo se premijerki Ani Brnabić. Ona je obećala da će dati sve od sebe da se naši zahtevi ispune. Međutim, tri meseca je proteklo od prošlog štrajka, a zahtevi nisu ispunjeni, niti smo na putu da ih rešimo. U međuvremenu je iz kabineta premijerke stigla vest da je predsednik Aleksandar Vučić zainteresovan da se vidi sa nama i da čuje o čemu se radi.

Prošlog ponedeljka smo najavili da ćemo, ukoliko do tog sastanka ne dođe do kraja nedelje, početi štrajk po treći put. I evo nas u Beogradu, u ponedeljak smo počeli štrajk po treći put.

Koji je razlog vašeg osporavanja duga od tri miliona?

- Radi se o razlici između naknade po prethodno važećoj tarifi i nove kojom je uvedena minimalna naknada, a kojom se određuje da mi, zaradili ili ne zaradili, moramo OFPS-u i Sokoju da platimo po 60.000 dinara mesečno. Kanal 9 daje procenat od ostvarenih prihoda (plaća naknadu po prethodnoj tarifi), jer Zakon o autorskim i srodnim pravima, član 187 stav 8, kaže da ukoliko postoji spor oko naknade, onda se ona plaća po prethodnoj nespornoj tarifi – dok se spor ne okonča. Ipak, Privredni sud tvrdi da Kanal 9 nema pravo na primenu tog člana, uz obrazloženje da je on – irelevantan! Završila sam Pravni fakultet, pa mi je potpuno nerazumljivo kako neki član može da bude irelevantan.

Od koga sve dobijate podršku?

- Dobijamo podršku od svih novinarskih udruženja, koji su došli tu pažljivo da nas saslušaju šta je to što nas muči, tu su i televizije i pisane novine. Srećna sam što imam podršku kolega. Televizija ORF iz Austrije, zainteresovala se za ovu priču, žele da saznaju šta se tu dešava, Glas Amerike je takođe rekao da im je interesantno da saznaju o čemu se radi. Dobili smo i predlog novinarke koja radi za Vašington post da i njima prosledimo ovu priču. Nadam se da ćemo u toj našoj priči pokušati da iniciramo državu da razmotri naše zahteve i da pokušamo da nađemo neko rešenje.

foto: Filip Plavčić

Pominjali ste, da ukoliko ne uspete da pronađete ovde rešenje, da ćete za pravdu da se borite u Strazburu?

- Mi čekamo odluke naših sudova. Naš glavni problem je to što ne možemo da dobijemo odluku sudova. Imamo postupke koji traju pet godina i nikako da dobijemo sudske odluke. Mi ne prejudiciramo da te sudske odluke trebaju da budu u našu korist. Ne prejudiciramo odluke suda, samo tražimo da dobijemo odluke. Mi smo u tom postupku koji vodimo protiv Organizacije za zaštitu autorskih prava dobili odluku suda da neće to da razmatra to pitanje. Nismo ni očekivali da će da postoji politička volja da taj problem dobije meritornu odluku, ali nam je trebala odluka Ustavnog suda, kako bi imali osnov da se obratimo Sudu u Strazburu. Naši advokati pišu predstavku u Strazburu i probaćemo da iniciramo taj sud da nam zaštiti osnovna ljudska prava koja smatramo ugroženim i da dobijemo meritornu odluku koja će postati obavezujuća i za našu državu.

foto: Filip Plavčić

Štrajkujete glađu. Ogromne su vrućine, sedite ispred REM-a po ceo dan. Kako se vi osećate?

- Moj prvi štrajk je trajao 10 dana. Kada sam prvi put stupila u štrajk glađu nisam znala kako to izgleda, ni šta da očekujem, ni da li ću ja to moći. Izdržala sam tada 10 dana. Uspevam da pronađem dovoljan motiv da izdržim. Drugi štrajk je trajao 23 dana. Tada sam završila u Kliničkom centru. Nisam imala velike probleme, ali su neki rezultati nalaza počinjali da budu lošiji, ali nije došlo do nekih ozbiljnijih posledica po moje zdravlje. Sada već znam kako to izgleda. Ovo je drugi dan i još uvek postoje neki ozbiljniji problemi. Tamo posle četvrtog dana počinju da vam se suše usta, budete usporeni, ne možete glasno da pričate, ali ako čovek ima dovoljan motiv, sve može da izdrži.

Odakle crpite svoju motivaciju za borbu?

- Moj Kanal 9 postoji već 20 godina. Ne mogu da dozvolim da se Kanal 9 ugasi, a da ja ostanem u uverenju da se to dogovodilo mimo zakona i Ustava Srbije. Kada dobijem odluku koja će da me uveri u to da ja nemam pravo i da je moje mišljenje neispravno i da oni hoće da ugase Kanal 9 zakonom i Ustavom. Tada ću reći da sam loš preduzetnik i ne postoji ekonomska opravdanost da Kanal 9 postoji. Staviću ključ u bravu i reći ću novinarima da idu svojim kućama. Dok god postoji put da se izborimo za ravnopravan status na medijskom tržištu i da prebrodimo ove teškoće, imam dovoljno energije za to.

foto: Filip Plavčić

Koliko Kanal 9 ima zaposlenih, trenutno i kako će ubuduće da izgleda vaša borba?

- Ranije smo imali 40, 50 zaposlenih i angažovanih ljudi. Sada smo se spustili na desetak. To je tužno, jer smo napravili namenski građen prostor 2008. godine, od 1.200 kvadrata. Ranije je to bilo "kao u košnici", puno elana, puno energije, sada su tu ostali najizdržljiviji. Ekipa je odlična, malobrojna, ali uspevamo da održimo naš program.

Cilj nam je da u našoj zemlji nađemo pravni put i pravna rešenja kako da opstane medij koji želi da opstane kao nezavisan. To je ono osnovno. Nadam se da će predsednik Aleksandar Vučić da nas pozove na sastanak, koji je on sam sugerisao. Rekao je da bi voleo da čuje našu priču i nadam se da ću u razgovoru sa njim dobiti neke korisne savete o tome na koji način da dođemo do rešenja za ovo što nas muči.

Da li ste spremni za sastanak sa predsednikom, šta planirate da mu kažete?

- Znam šta su moji zahtevi, mislim da je i predsednik video šta su naši zahtevi. Ne mogu unapred da predvidim kako će da teče razgovor, ali očekujem da čujem nešto korisno, kako bismo dobili ideju na koji način da se izborimo da jedan samostalni medij u Srbiji opstane.

Zahtevi Maje Pavlović i Kanala 9 upućenih nadležnim
Zahtevi Maje Pavlović i Kanala 9 upućenih nadležnim foto: Privatna arhiva

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.