Oko 400 Srba su masoni: Francuski Veliki Majstor otkriva kako se postaje njihov član (FOTO)

Espreso intervju

Oko 400 Srba su masoni: Francuski Veliki Majstor otkriva kako se postaje njihov član (FOTO)

Danijel Keler, Veliki Majstor slobodnozidarske Obedijencije “Veliki Orijent Francuske”, posetio je Beograd i tom prilikom ekskluzivno za Espreso pričao je o aktivnostima i delovanju masona u Srbiji i uopšte
Objavljeno:

Postoje jako dugo, a tako ih malo poznajemo. Sve vezano za njih deluje tajanstveno, misteriozno ili nekako prikriveno. Mnogima je nepoznat način na koji funkcionišu i čime se uopšte bave. Iako ih ne primećujemo, rašireni su među nama. Naravno, u pitanju su masoni. Osnovana nova loža: Ovaj Srbin je na čelu masona! Evo i u čijoj je stranci! (FOTO) Nasuprot mitu o tajanstvenosti koji ih prati, u poslednje vreme primetno je da žele da postanu "vidljiviji". Sa istim ciljem srpskoj javnosti obratio se i Danijel Keler, Veliki Majstor slobodnozidarske Obedijencije “Veliki Orijent Francuske”, koji je posetio Beograd povodom sastanka Kongresa Pariz 4 i Loža Istočne Evrope. Sa Kelerom smo razgovarali o tome šta je masonerija, ko su slobodni zidari, kakvi su odnosi sa Srbijom i koliko je novca uključeno u sve to.

Filip Plavčić
Kako najprostije objasniti mladima šta je slobodno zidarstvo? - Slobodno zidarstvo je zajednica misli i razmišljanja o tome kakav bi svet trebao da bude. To nije politička partija bez programa, nije religija bez boga, nije sekta bez gurua i nije psihoanaliza bez kauča. To je sve ostalo. Mi nismo zajednica koja je hijerarhijski uspostavljena... Želimo da poboljšamo društvo pomoću ljudi. 15 slavnih za koje niko nije imao pojma da pripadaju masonima! (FOTO) Kako to postići? - Naša zajednica je u samom korenu ideja o jednakosti. Prvo je potrebna jednakost prava, a zatim jednakost prilika koja se zasniva na tome da na početku nemaju svi jednake uslove. Zbog toga treba uspostaviti društvenu politiku koja će svima stvoriti iste šanse. To je prvi korak ka boljem i pravednijem društvu.
Filip Plavčić
Kako masoni doprinose tome? - Trudimo se da podstaknemo razmišljanje kod ljudi i probudimo u njima želju ka boljem. Ipak, slobodno zidarstvo treba da postane vidljivije i prisutnije da bi mlade osobe shvatile o čemu se radi. To je cilj moje posete i da podržim slobodne zidare u Srbiji i poradim na odnosima. Kao i da pokažem da nismo zaverenici. To znači da masoni nisu produžene ruke interesa moćnih i bogatih ljudi? - Apsolutno nije tako. Mi smo bratstvo u kojem su svi dobrodošli. I niko nije nadmoćan. Sve što je potrebno je stav i želja da se doprinese boljem društvu i čoveku.
Filip Plavčić
Šta je sa masonerijom u Srbiji? - U vašoj zemlji imamo 11 loža, sa više od 400 članova. To je dobro i mislim da treba svi zajedno da razmišljamo o budućnosti i boljem sutra. Spremni smo za saradnju i pomoć, ukoliko je potrebna. Da li ste upoznati sa političkom scenom i da li je neko od aktuelnih predstavnika vlasti u Srbiji mason? - Nisam upućen u to i nemam informaciju da među političarima ima nekog slobodnog zidara iz Srbije.
Filip Plavčić
Šta je sa novcem u masoneriji, da li su svi masoni bogati ljudi? - Ne. Imamo 52 hiljade članova, svi su različitog socijalnog staleža. Ima i bogatih i siromašnih. To nije povezano s novcem. Ne morate biti imućni da biste postali mason. Šta je potrebno da neko postane slobodan zidar? - Dobra volja. Mi to još zovemo i čistota namera. Ukoliko imate želju da se usavršavate i pomažete društvu dobrodošli ste. Ako se ne pronađete u slobodnim zidarima, uvek možete da ih napustite.
Filip Plavčić
Masonerija funkcioniše po principu bratstva. Početak masonerije vezan je za 17. vek u Engleskoj, gde je osnovana i prva loža. Smatra se da danas ima između tri i četiri miliona masona, organizovanih u preko 200 loža. Veliki Orjent Francuske osnovan je 1773. godine i najstariji je tamo. Ima 52.000 članova, a među njima su žene i lože iz Srbije. U Beogradu je prva masonska loža postojala krajem 18. veka. Okupljala je elitu iz različitih sfera života i igrala veliku ulogu u društvenim pitanjima. Danas, iako manje predstavljena, prisutna je i njeni predstavnici se trude da podstaknu ljude da im se priključe da bi, kako kažu, od sveta napravili bolje mesto za sve. (Milica Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.