VUČIĆ I ANA BRNABIĆ DANAS U KRUŠEDOLU: S tugom će se obeležiti jedan od NAJTUŽNIJIH dana u istoriji Srba
Vučić je pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol, Foto: Beta/Milan Obradović/Ilustracija

sećanje

VUČIĆ I ANA BRNABIĆ DANAS U KRUŠEDOLU: S tugom će se obeležiti jedan od NAJTUŽNIJIH dana u istoriji Srba

Udrženja raseljenih održaće parastos srpskim žrtvama u akciji "Oluja" u Crkvi Svetog Marka u Beogradu

Objavljeno: 09:43h

Centralna manifestacija povodom obeležavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" 1995. biće održana večeras u 19.00 sati kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori, uz prisustvo predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.

Vučić je pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obeležavanje godišnjice "Oluje", za koju je rekao da je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

- Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da to na odstojanstven i ozbiljan način obeležavamo. Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo - poručio je predsednik Srbije.

U toj akciji, koja je trajala četiri dana, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, poginuo je ili nestao 1.861 Srbin, a sa teritorije tadašnje Republike Srpske Krajine koju je zauzela hrvatska vojska, izbeglo je više od 200.000 Srba.

- Hrvatska će i ove godine 5. avgust slaviti kao dan pobede, kada je proterala preko 200.000 svojih građana, dok će Srbi paliti sveće oplakujući žrtve i tugujući za izgubljenim domovima, u znak sećanja na jedan od najmasovnijih egzodusa na našim prostorima u skorijoj istoriji - saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije.

Udrženja raseljenih održaće parastos srpskim žrtvama u akciji "Oluja" u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, u 10. 30 sati.

U organizaciji Srpskog nacionalnog veća uz učešće Incijative mladih za ljudska prava u Donjem Lapcu u Hrvatskoj biće održano komemorativno obeležavanje u spomen na ubijene i nestale tokom akcije "Oluja".

Na 24. godišnjicu "Oluje" Srpsko narodno veće objavilo je 12. izjavu sećanja i zajedno sa svim svojim županijskim, gradskim i opštinskim većima, traži minut ćutanja.

Kako je navedeno u saopštenju Srpskog narodnog veća, ovom izjavom iz godine u godinu oni izražavaju saosećanje sa svima onima koji ne zaboravljaju poginule članove porodice te komšije i prijatelje kojih više nema.

Oni izražavaju žaljenje za "izgubljenim kućnim pragovima i zaraslim zavičajima".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.