DANAS SAM UBIO 28 ROMA, OD TOGA DOSTA ŽENA I DECE, GLAVE SAM IM ODSEKAO: Velikan nas podseća na ZABORAVLJENU ISTINU
Dr Rajko Đurić doprineo je tome da se Romima kao žrtvama Holokausta prizna pravo na ratnu odštetu, Foto: Printscreen/Youtube/ Yurom centar

sećanje

DANAS SAM UBIO 28 ROMA, OD TOGA DOSTA ŽENA I DECE, GLAVE SAM IM ODSEKAO: Velikan nas podseća na ZABORAVLJENU ISTINU

Dr Rajko Đurić doprineo je da se Romima kao žrtvama Holokausta prizna pravo na ratnu odštetu

Objavljeno: 14:05h

O crnoj sudbini Roma, koju su doživeli nakon dolaska iz Indije u Evropu, jako malo se zna. Najveći pogromi desili su se na zapadu, pogotovo u Nemačkoj, a o tome postoje i materijalni dokazi u vidu izveštaja u kojima se navodi čak i to da su pojedinci za ovaj čin dobijali novčane nagrade.

Dr Rajko Đurić, aktivsta za prava Roma, koji je od 1981. do 1990. bio sekretar Međunarodne organizacije Roma, a od 1990. do 2000. predsednik te organizacije, doprineo je ova organizacija postane član Ujedinjenih nacija i da se Romima kao žrtvama Holokausta prizna pravo na ratnu odštetu, da se formuliše program Dekade Roma i da se osnuju katedre za romologiju na brojnim svetskim univerzitetima.

Upečatljivo je jedno njegovo svedočanstvo upravo o ubijanju Roma, te nagrađivanju za isti taj čin.

- Za ubijanje Roma su se čak dobijale nagrade. Jedan moj prijatelj, nemački istoričar, napisao je istoriju Roma i progona Roma u Nemačkoj. U njoj je i jedan izveštaj u kojem piše: „Danas sam ubio 28 Roma, od toga dosta žena i dece. Sve te glave sam odrubio i stavio u vreću“. Onda taj čovek ide na šalter opštine i dobija odštetu, honorar za donesene glave Roma. Kao kod nas lovci kad su dobijali pare za vukove - ispričao je Đurić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.