NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE GAVRILO PRINCIP: U Srbiji se i dalje raspravlja da li je on bio HEROJ ili ZLOČINAC
Privođenje Gavrila Principa nakon atentata, Foto: Wikipedia

ISTORIJA NEKA SUDI

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE GAVRILO PRINCIP: U Srbiji se i dalje raspravlja da li je on bio HEROJ ili ZLOČINAC

Da li je Mladom Bosnom komandovao Apis i još nekoliko važnih pitanja

Objavljeno:

To se desilo u Sarajevu 28. Juna 1914. godine kada su u terorističkom napadu ubijeni austrijski prestolonaslednik i njegova supruga. U sedmočlanoj terorističkoj skupini "mladobosanaca" nalazio se, osim Srba i jedan bosanski Musliman - Muhamed Mehmedbasic.

Međutim, iz ove skupine izdvajaju se dva člana koja su najviše zaslužna za ovaj atentat. To su Nedeljko Čabrinovićbacio, koji je bacio bombu na automobil u kome se nalazio Ferdinand i Gavrilo Princip kao glavni atentator.

Gavrilo Princip, rođen je 25. jula 1894. godine u Obljaju. Bio je jugoslovenski nacionalista povezan sa pokretom Mlada Bosna.

Mlada Bosna je jedna od mnogih nacionalno-revolucionarnih organizacija, čiji je cilj bila politička i nacionalna sloboda i oni su se borili protiv kolonijalne uprave Austrougarske.U Bosni i Hercegovini, kao austrougarskoj provinciji, Srbima se poricalo pravo na jezik, škole i identitet. Pripadnici Mlade Bosne uzore su pronalazili u stranim nacionalno-revolucionarnim organizacijama, koje su takve probleme rešavale atentatima.

Gavrilo Princip tokom Sarajevskog procesa
Gavrilo Princip tokom Sarajevskog procesafoto: Wikipedia

Nakon nemilog događaja, nastale su sumnje da je sam atentat organizovao Dragutin Dimitrijević Apis, vođa ''Crne ruke''. Međutim, ako bi se ikada dokazala njegova veza sa Mladom Bosnom to bi i Srbiju moglo dovesti u vezu sa događajima u Sarajevu na Vidovdan 1914. godine, tako da nikada nije dokazano da je on organizovao ovaj događaj. Prema nekim navodima, Apis i Gavrilo Princip se nikada nisu sreli, iako su neki članovi ovih organizacija međusobno sarađivali.

Većina članova Crne ruke smatrala je da je nacionalni cilj okončan oslobođenjem stare Srbije i Makedonije i da je na sledećim generacijama da oslobode Bosnu i Hercegovinu i stvore Jugoslaviju. Apisova namera je bila da se austrougarski prestolonaslednik samo zaplaši i , prema nekim navodima, on je poslao svoje ljude da spreče ovaj atentat.

Iako je pukovnik Apis, na Solunskom procesu prihvatio odgovornost, mnogi smatraju da se ovim činom žrtvovao za Srbiju.

U vreme atentata, Gavrilo Princip je bio maloletan i nije mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu, pa je osuđen na dvanaest godina zatvora, gde je bio izvrgavan konstantnim mučenjima. Tokom suđenja govorio je da se zalaže za ujedinjenje svih Južnih Slovena i oslobođenje od Austrougarske.

Preminuo je pred kraj Prvog svetskog rata, 28. aprila 1918. godine u zatvoru u Terezinu, od posledica tuberkuloze, prema izvorima, pred smrt je zbog loših uslova i bolesti imao jedva četrdeset kilograma.

Naš nobelovac Ivo Andrić je davne 1934. pisao o Mladoj Bosni

- Ne žaleći se i primajući hod događaja i red stvari u ljudskoj sudbini, ne tražeći od novog naraštaja više razumevanja nego što on može da ga ima, mi, iz 1914. godine, upiremo danas jedan drugom pogled u oči i sa žarom, ali i sa tom dubokom melanholijom, tražimo ono naše iz 1914. godine, što je izgledalo strašno, divno i veliko, kao međa vekova i razdoblja, a što polako nestaje i bledi kao pesma koja se više ne peva ili jezik koji se sve manje govori.

Ali, između sebe, gledajući jedan drugom u zenice koje su videle čuda, prava čuda, i ostale i dalje žive da gledaju ovo svakodnevno sunce, mi podležemo uvek neodoljivom, za nas večnom čaru tih godina. Tada mi opet dobivamo krila i okrilje patnje i žrtve savladanog straha i prežaljene mladosti.

I dok nas traje, mi ćemo u sebi deliti svet po tome na kojoj je ko strani bio i čime se zaklinjao 1914. godine. Jer to leto, leto 1914, žarko i mirno leto, sa ukusom vatre i ledenim dahom tragedije na svakom koraku, to je naša prava sudbina. -

Gavrilo Princip je ostao upamćen kao jedna od najkontroverznijih ličnosti sa naših prostoram o kojoj se i danas pokreću razne polemike. Najveća polemika koja se svih ovih godina vodi je ta da li je on heroj ili zločinac.

Kakvo je vaše mišljenje?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.