U SRBIJI ČAK 30 ODSTO ŽENA ZLOSTAVLJA SVOJE MUŽEVE NA SVE NAČINE: Oni neće da idu u SIGURNU KUĆU! Razlog je TUŽAN
Nasilje u porodici, Foto: Profimedia

poniženi i uplašeni

U SRBIJI ČAK 30 ODSTO ŽENA ZLOSTAVLJA SVOJE MUŽEVE NA SVE NAČINE: Oni neće da idu u SIGURNU KUĆU! Razlog je TUŽAN

Priča o psihički i fizički ugnjetavanim muškarcima povela se 2009. godine, kada je u Ćupriji otvorena prva Sigurna kuća za muškarce...

Objavljeno: 17:01h
Sara Belobrković

U Srbiji nasilje, nažalost, nije retka pojava. Mada, kad se govori o istom, obično su žrtve nasilja žene, dok o nasilju nad muškarcima gotovo da nema pomena.

Ova priča o zlostavljanim muškarcima povela se 2009. godine, kada je u Ćupriji otvorena prva Sigurna kuća za muškarce. Tu su utočište i pomoć mogli naći svi muškarci koji su bili zlostavljani od strane svojih žena.

Prema podacima Zavoda za statistiku, broj prijava protiv žena za nasilje u porodici od 2012. godine do danas povećan je za dva puta, pa i više. Zvanična statistika, naime, kaže da je 2012. godine podneto 314 prijava protiv žena, a četiri godine kasnije - 2016. godine taj broj je bio čak 820.

Kontaktirali smo Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, ne bismo li saznali da li je proteklih godina bilo prijave muškaraca da se nad njima vrši nasilje i kako se takvim slučajima postupa:

- U 2018. godini u Gradskom centru za socijalni rad evidentirane su 6.394 prijave za punoletne žrtve nasilja. Najveći broj prijava odnosio se na osobe ženskog pola (70,8%), što znači da su muškarci, bilo da se radi o partnerskom ili nekoj drugoj vrsti nasilja, bili žrtve u 30 odsto prijava, rekli su nam iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Saznali smo i to da žene mnogo češće psihički malteretiraju svoje partnere, bračne, isto koilko i vanbračne, kao da je i prošle godine prijavljeno čak 181 žena za neku vrstu nasilja:

- Prema podacima za 2018. godinu u 181 prijavi za nasilje žena je navedena kao počinilac nasilja prema bračnom odnosno vanbračnom partneru, evidentirano je i 36 prijava da je žena počinilac nasilja prema bivšem bračnom ili vanbračnom partneru, naglasili su zaposleni iz Centra za socijalni rad.

Pored psihičkog, žene često i fizički napadaju svoje supružnike, a nije redak slučaj ni da maltretiraju svoju decu. Nasiljem u porodici se smatra kada jedna osoba ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog člana porodice.

- Prevencija i zaštita žrtava nasilja u porodici jedna je od značajnijih oblasti delovanja Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu. Stručnjaci Centra posebnu pažnju posvećuju zaštiti dece i žena koje su žrtve porodičnog nasilja, ali i starijim sugrađanima i muškarcima koji se, na žalost i ne tako retko, nađu u toj ulozi. Po odredbama Porodičnog zakona, nasilje u porodici je definisano kao ponašanje kojim jedan član porodice ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog člana porodice, potvrdili su nam iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Iako je nasilje nad decom i ženama daleko brojnije od onog nad muškarcima, svakako da ni jedno ne treba zanemariti. Svaka vrsta nasilja u porodici, i nasilja uopšte, treba biti prijavljena i zaustavljena. Koje mere zaštite će se u kom slučaju sprovesti zavisi isključivo od odluke koju donosi sud.

Odluku o merama zaštite od nasilja u porodici donosi isključivo sud. U oblasti zaštite od nasilja u porodici organ starateljstva, po Porodičnom zakonu, ima širok dijapazon ovlašćenja, počev od pokretanja sudskog postupka, pomoći sudu u pribavljanju potrebnih dokaza, dostavljanja nalaza i mišljenja o svrsishodnosti tražene mere do preduzimanja mera starateljske zaštite, urgentnog zbrinjavanja i preduzimanja drugih mera porodično-pravne i socijalne zaštite. Sem navedenog, organ starateljstva ima i ovlašćenje da podnosi krivične i prekršajne prijave, zaključili su za naš portal radnici iz Gradskog centra za socijalni rad u Begradu.

Ipak, kako nezvanično saznajemo, broj zlostavljanih muškaraca je mnogo veći, ali oni to ne prijavljuju jer se stide i osećaju poniženo. U slučaju da znate nekog ko je žrtva porodičnog nasilja, ili ste vi žrtva, obavezno to prijavite vama najbližem centru za socijalni rad!

Bonus video:

(Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.