MLADI JOVAN STEVIĆ ĆE OSVOJITI VAŠE SRCE: Živi s bolesnom majkom, a GENIJALAC JE! NA ŽALOST, TO MU NIJE POMOGLO
Jovan Stević, Foto: Espreso.co.rs/Privatna arhiva

MATEMATIČAR

MLADI JOVAN STEVIĆ ĆE OSVOJITI VAŠE SRCE: Živi s bolesnom majkom, a GENIJALAC JE! NA ŽALOST, TO MU NIJE POMOGLO

Uz Jovanovu priču Srbija je plakala kada se prvi put pojavio u emisiji "Život priča" i naciju oduševio kada je napamet pred kamerama vadio korene iz šestocifrenih brojeva bez papira i digitrona

Objavljeno:

Jovana Stevića (19) iz Čačka svi znamo kao matematičkog genija, koji živi sa samohranom majkom Snežanom Mijailović koja je bolesna. Ipak, ovaj mladić pamti više loših nego lepih momenata u svom životu!

Uz Jovanovu priču Srbija je plakala kada se prvi put pojavio u emisiji "Život priča" , a naciju je oduševio kada je napamet pred kamerama vadio korene iz šestocifrenih brojeva bez papira i digitrona.

Ovaj dečko ima IQ između 140 i 150, više od 30 diploma sa takmičenja i odličan prosek u školi, ali nažalost sve to nije mnogo pomoglo ovom mladom genijalcu kako bi živeo bolje.

Najtužnije od svega je, što ovaj mladi momak pamti mnogo ružnih dana počev od toga da nije imao šta da jede, spavao je u podrumima, i nije imao gde da se okupa... Zapravo, njegov svet je matematika, svaki korak u njegovom životu je izbrojan i sve oko sebe vidi u ciframa- ljude, zgrade, ulice...

Naime, Stević je sada brucos na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a prethodno je završio Srednju ekonomsku školu u Čačku. Veoma brzo je shvatio da gaji ljubav, a pre svega veliki talenat prema matematici i svetu brojeva.

Ipak, ovaj brilijantan um dok mu ne počnu studije u Beogradu, prodaje kokice na ulicama Čačka kako bi od tog novca kupio hranu, ali i kako bi sakupio džeparac.

Takođe, nema novca da plati stanarinu te je stoga zamolio izvršitelje da mu dug za kiriju i ostale komunalije podele na nekoliko rata kako ga ne bi izbacili na ulicu zajedno sa bolesnom majkom koja je bez posla.

Prodajem kokice na ulici kako bih zaradio za hranu i džeparac. Živim sa majkom koja još nije dobila invalidsku penziju. Otac mi živi u Nišu. Takođe, pre neki dan sam molio izvršitelje da mi dug za kuću podele u nekoliko rata, jer ne bih imao gde da živim dok ne odem u studentski dom u Beograd, a moja majka kod svoje sestre da ne bi ostala na ulici", kaže Stević za naš portal.

Kako kaže, u periodu kada nije imao šta da jede naterao je svoj mozak da što više razmišlja i tako logički došao do mnogih zaključaka koji su ga izdvojili iz njegove generacije od ostale dece.

Jednog dana sam bio baš gladan, a sedeo sam u jednoj sobi u kojoj je bilo baš hladno, jer nije bilo grejanja, i u tim trenucima sam razmišljao kako da zaboravim na glad. Počeo sam da gledam u kalendar i da ga tako upoređujem. Odmah sam shvatio kako funkcioniše kalendar. Recimo, na osnovu datuma rođenja mogu da izračunam dan kada ste rođeni", objašnjava Stević.

Ipak, uprkos svemu, osmeh ne skida sa lica i trudi se da što više razmišlja o lepim stvarima jer ga loše poprilično rastužuju i podsećaju na probleme.

Ponekad mi je depresivno za razmišljam o materijalnim stvarima i zato se posvetim svom hobiju. Volim da provodim vreme u prirodi i da vozim bicikl, jer me to ispunjava i čini srećnim, zaključuje Stević.

Za sve što je postigao u životu zahvalan je majci Snežani, koja ga je sama podigla.

Takođe, ne odustaje od svojih ciljeva i kako kaže, svakim danom ima sve veću želju da što više napreduje i da se usavršava, počev od toga što je upisao studije na Ekonomskom fakultetu koje ima velik uželju da završi.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.