CRNA MAMBA, SPAJS, MJAU MJAU! Poznati SRPSKI DOKTOR upozorava na NAJNOVIJE DROGE koje su PREPLAVILE SRBIJU!
Dr Aleksandar Vujošević, Foto: Printcreen/tvPink

oprez!

CRNA MAMBA, SPAJS, MJAU MJAU! Poznati SRPSKI DOKTOR upozorava na NAJNOVIJE DROGE koje su PREPLAVILE SRBIJU!

Pazite na svoju decu!

Objavljeno:

Crna mamba, spajs, mjau mjau... nazivi su novih droga koje se mogu naći na ulicama u Srbiji. U pitanju su sintetičke droge koje imitiraju već postojeće, ali sa ciljem da imaju jače dejstvo.

U ovim opijatima se, prema rečima dr Aleksandra Vujoševića, psihijatara Specijalne bolnice za ibolesti zavisnosti u Drajzerovoj, nalaze molekuli koji svojim dejstvom mogu da budu razarajuć.

- Te droge ustvari nisu nove, samo imaju nov naziv. Ipak, važno je reći da su opasnije zbog svoje jačine i jer predstavljaju nepoznanicu, a ne nalaze se na listi zabranjenih supstanci. Nemate sertifikat sa podacima o tome šta se u toj drogi nalazi. Njima podležu najviše mladi ljudi koji konzumiranjem mogu sebi da ugroze život trajno - navodi dr Vujošević za Pink.

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija ističe da takvu vrstu droga ne prave hemičari koji znaju tačno razmeru i doziranje, zbog čega je ovakva vrsta opijata još opasnija.

- Njih prave amateri koji uglavnom stavljaju pogrešne razmere. Mladi hoće što pre da budu u tom promenjenom raspoloženju i žele da te supstance što pre deluju. To mafija koristi. Ima ih po školama, klubovima, diskotekama gde mladi izlaze i nekoliko puta ih najpre časte, za džabe im daju drogu, a onda ih uvode u svet pakla - napominje Nicović i dodaje da droga stvara mentalne i fizičke defektnosti zbog čega je važno da država kontinuirano radi na prevenciji.

Dr Vujošević poručuje mladima da je najopasnija droga - ona koja se prva proba, jer bez nje ni bi ni bilo puta u pakao.

Napominje i da se, nažalost, starosna granica spušta, te da prema podacima do kojih je došao putem svojih pacijenata, mladi već sa 13 godina imaju prvi kontakt sa opijatima.

- Roditelji nisu upoznati dovoljno sa dejstvom droga, a ujedno i ne poznaju dovoljno svoju decu da bi znali da nešto nije u redu sa njima. Više od 50 odsto mladih koji su uzimali neku vrstu droge sa roditeljima nikada nije razgovoralo o tim supstancama - navodi doktor.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/TVPink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.