OVO ĆE REŠITI GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Svetska banka daje Srbiji MILIONE za to!
Srpsko - makedonska granica, prelaz Preševo, Foto: news1/dado Đilas

ODAHNUĆEMO!

OVO ĆE REŠITI GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Svetska banka daje Srbiji MILIONE za to!

Granične procedure i dugo zadržavanje najveći problem putnika.

Objavljeno:

Ministarstvo saobraćaja, uz završetak započetih i izgradnju novih autoputeva, nastavlja da radi i na smanjivanju gužvi na granicama. Smanjenje gužve jedan od prioriteta koji će se realizovati kroz zajednički projekat sa Svetskom bankom, koja je za tu namenu odborila 40 miliona dolara.

- Svetska banka odobrila je Srbiji 40 miliona dolara u okviru projekta ''Trade and Transport Facilitation'' koji upravo ima za cilj da smanjimo vreme zadržavanja na graničnim prelazima. U pitanju je regionalni projekat u koji su, pored Srbije, uključene Severna Makedonija i Albanija, a ukupna vrednost zajma Svetske banke za sve tri države iznosi 90 miliona dolara - saopštavaju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Zajam ugovoren ove godine ratifikovan je u Narodnoj skupštini krajem maja, saopštilo je ministarstvo. Korisnici sredstava su Uprava carina, Infrastruktura železnice Srbije, JP Putevi Srbije i Koridori Srbije, a planirano je da zajam bude operativan u drugoj polovini 2019. godine.

- Srbija je u prethodne četiri godine izgradila oko 300 kilometara autoputeva, a u tom periodu broj vozila na našim autoputevima povećan je sa 37 miliona na blizu 54 miliona vozila u 2018. Posle puštanja u saobraćaj južnog kraka Koridora 10 i sa skorim završetkom kompletnog istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj, očekujemo dalji rast tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju. Za razliku od prošlosti, infrastruktura više nije glavni problem za brže kretanje ljudi i robe u regionu, već to postaju granične procedure i dugo zadržavanje prilikom prelaska između država, Projekat sa Svetskom bankom obuhvata više komponenti, između ostalog, olakšavanje prekograničnog saobraćaja, razvoj inteligentnih transportnih sistema na Koridoru 10 i unapređenje putno-pružnih prelaza na železničkoj infrastrukturi - navedeno je u saopštenju.

Jedinica za sprovođenje projekta biće pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture jer će u tom resoru biti težište aktivnosti, dok će finansiranje i ugovaranje radova i usluga biti pri Ministarstvu finansija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.