OGLASILI SE IZ RFZO: Samo osigurani i nepokretni pacijenti BESPLATNO dobijaju PELENE, ostali moraju da KUPE
Pelene za odrasle nisu samo za osobe koje imaju zdravstvenih problema ili stare ljude koji borave u domovima za stare ili bolnicama, već za sve osobe koji imaju problem kontrolisanja fizioloških potreba, Foto: Profimedia

saznajemo

OGLASILI SE IZ RFZO: Samo osigurani i nepokretni pacijenti BESPLATNO dobijaju PELENE, ostali moraju da KUPE

Koriste ih uglavnom osobe koje pate od nekotrolisanog izbacivanja urina i stolice, zatim kod raznih infekcija urinarnog trakta, dijareje i kod dementnih osoba!

Objavljeno:

Problemi fiziološke prirode su najučestaliji kod stariijh pacijenata koji su nepokretni te stoga moraju da koriste pelene! Pelene za odrasle nisu samo za osobe koje imaju zdravstvenih problema ili stare ljude koji borave u domovima za stare ili bolnicama, već za sve osobe koji imaju problem kontrolisanja fizioloških potreba.

Njih koriste uglavnom osobe koje pate od nekotrolisanog izbacivanja urina i stolice, zatim kod raznih infekcija urinarnog trakta, dijareje i kod dementnih osoba jer u tom slučaju pacijent nije u stanju da prepozna kada ima potrebu za pražnjenjem organizma, pa iz tih razloga mora nositi pelene.

U tim situacijama, pelene se moraju menjati često menjati, i čistiti kako ne bi došlo do različitih infekcija. Postoje pelene za višekratnu i jednokratnu upotrebu, kao i mrežaste gaćice koje se koriste kao pomoćno sredstvo radi fiksiranja prethodno postavljenih pelena ili uložaka.

Ono što je primetno jeste činjenica da u bolnicama nepokretni pacijeti moraju da prikupe neophodne papire kako bi mogli da koriste pelene. Tu se pre svega misli na recepte, a potom i na pečate od lekara, u suprotnom morate izvaditi novac iz sopstvenog džepa kako biste ih kupili jer su nepokretnim osobama neophodne.

Da problem u vezi sa pelenama postoji već godinama, saznali smo iz iskustva jedne Beograđanke koja nas je kontaktirala, a čija majka je na ortopedskom odeljenju jedne bolnice u Beogradu, o čemu je Espreso.co.rs pisao.

Tim povodom, kontaktirali smo Republički fond za zdravstveno osiguranje kako bismo saznali kako funkcioniše procedura u vezi sa dobijanjem bolničkih pelena kod nepokretnih pacijenata.

Pravo na pelene iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje se osiguranom licu sa smetnjama u razvoju bez obzira na godine života, koje ima trajno nevoljno pražnjenje creva ili bešike, osiguranom licu uzrasta od 3 do 18 godina života, koje ima trajno nevoljno pražnjenje creva ili bešike, osiguranom licu starijem od 18 godina života sa paraplegijom, kvadriplegijom, mišićnom distrofijom, multiplom sklerozom, cerebralnom paralizom ili sekvelama dečije paralize, koje ima trajno nevoljno pražnjenje creva i bešike, kao i osiguranom licu obolelom od retke bolesti, koje ima trajno nevoljno pražnjenje creva i/ili bešike," poručuju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Takođe, za osigurano lice, koje je starije od 18 godina, pelene propisuje nadležni lekar uz prethodno mišljenje specijaliste.

Za osigurano lice starije od 18 godina i osigurano lice obolelo od retke bolesti pelene propisuje izabrani lekar uz mišljenje lekara spec. neurologije, spec. fizikalne medicine i spec.urologije. Lekarska komisija ceni ispunjenost indikacija a matična filijala overava obrazac. Osigurano lice na osnovu overenog obrasca pelene nabavlja kod apoteke koja je sa RFZO zaključila ugovor o isporuci lekova i određenih vrsta pomagala. Za naredna propisivanja pelene propisuje samo izabrani lekar na obrascu lekarskog recepta", objašnjavaju iz RFZO.

Kako kažu, pelene isporučuje apoteka sa kojom RFZO ima saradnju posredstvom ugovora o isporuci lekova.

Osiguranim licima pelene isporučuje apoteka sa kojom je RFZO zaključio ugovor o isporuci lekova i određenih vrsta pomagala. Ukoliko osigurano lice ne ispunjava indikacije za propisivanje pelena iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, može ih nabaviti iz sopstvenih sredstava po cenama koje propisuje isporučilac/apoteka. RFZO nema podatak koja je cena pelena koje se ne obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja".

Isto tako, RFZO nema podatak gde i kako određena zdravstvena ustanova nabavlja bolničke pelene.

Nemamo podatak gde konkretna zdravstvena ustanova nabavlja pelene", zaključuju iz RFZO.

Da podsetimo, pelene koje se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja za vreme stacionarnog lečenja osiguranog lica, nabavlja zdravstvena ustanova u skladu sa zakonom kojim je propisana javna nabavka. Ipak, očigledno je da ih pojedine zdravstvene ustanove u Srbiji ne nabavljaju popout odeljenja za ortopediju u Beogradu.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.