VOZAČI, STIŽU DOBRE VESTI! Od septembra se menja cena TEHNIČKOG PREGLEDA!
Ilustracija / Tehnički pregled, Foto: Zorana Jevtić

Pojedini servisi digli su cene u nebesa

VOZAČI, STIŽU DOBRE VESTI! Od septembra se menja cena TEHNIČKOG PREGLEDA!

Lakše do registracije

Objavljeno:

Provera ispravnosti vozila od septembra bi trebalo da bude znatno jeftinija, jer je država odlučila da uvede red u taj sektor i propiše iznos najniže i najviše cene.

Ova promena mogla bi da dovede do toga da se cena tehničkog smanji sa 6.000 dinara, koliko je dostigla posle stupanja na snagu Pravilnika o tehničkom pregledu prošlog jula, na 2.500.

Pojedini servisi digli su cene u nebesa, što je, na primer, čitav proces registracije automobila, koji ne može da se završi bez tehničkog pregleda, činilo znatno skupljim. U septembru bi trebalo intervencijom države da se smanje provizije koje daju osiguravajuće kuće za zaključivanje polise obaveznog auto-osiguranja, što bi ukupnu cenu provere ispravnosti vozila smanjilo na oko 25 evra - navodi izvor Kurira.

Jovica Šajković iz Udruženja tehničkih pregleda i agencija za osiguranje vozila Srbije (UTAS) kaže da, prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, prioritet je da država odredi najnižu i najvišu cenu tehničkog pregleda jer stanje na tržištu nije korektno.

Kod nas se trenutno cene tehničkih pregleda kreću između 4.000 i 6.000 dinara, što nije u redu prema građanima. Moramo da uskladimo naše cene sa cenama u regionu - objašnjava on i dodaje da se one kreću oko 25 evra.

Prema njegovim rečima, članovi UTAS su nekoliko puta razgovarali o promeni cenovnika.

Podsećamo, prošle godine su pooštreni tehnički pregledi, a prema podacima MUP, ovo je doprinelo smanjenju broju udesa, ali i smanjenju broja neispravnih automobila, budući da je, kako procenjuju u tehničkim pregledima, čak 40 odsto palo na prvom pregledu.

Kazne - Nema greške

Velike su kazne ako vlasnici tehničkih pregleda i kontrolori ne postupaju po pravilniku. Ako dođe do propusta tokom tehničkog pregleda, vlasnik servisa plaća između 60.000-800.000 dinara, dok kontrolor plaća 20.000-40.000 dinara. Pored novčanih kazni, postoji i mogućnost oduzimanja ovlašćenja za rad.

* Cena tehničkog se smanjuje sa 6.000 na 2.500 dinara

* Pojedini servisi digli su cene u nebesa

* Čak 40 odsto vozila palo je na prvom pregledu

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.