JAVNA KUPALIŠTA SU IZVOR GLJIVICA I INFEKCIJA: Na ovo morate da obratite pažnju
Na ovo morate da obratite pažnju, Foto: Dragana Udovičić

otkrivamo

JAVNA KUPALIŠTA SU IZVOR GLJIVICA I INFEKCIJA: Na ovo morate da obratite pažnju

Bezazleno brčkanje može koštati zdravlja

Objavljeno:

Prethodnih dana spas od tropskih vrućina mnogi su našli na bazenima i kupalištima širom Srbije, nažalost, sa brojem kupača raste i opasnost od raznoraznih zaraza.

Tako vas bezazleno brčkanje može koštati zdravlja – prete gljivice, alergije, virusne infekcije, dijareja, povraćanje, pa čak i polne infekcije!

Iako se voda na bazenima redovno kontroliše, zbog nemarnosti kupača mogu se javiti zdravstvene smetnje i tegobe. Stručnjaci upozoravaju da je veoma bitno tuširanje kako pre ulaska u vodu, tako i nakon boravka u njoj, ali i da je bitno da kupači ne mokre u bazenu!

Doktorka opšte medicine Olivera Bogdanović objašnjava da se najčešće mogu javiti kožne, virusne i gljivične infekcije, ali i alergijske reakcije.

- Ako se bazeni i higijena održavaju na ispravan način, onda nema opasnosti, ali, u suprotnom, može doći do kožnih oboljenja, nekih gljivičnih infekcija, crvenila na koži, iritacija, infekcija uha i upale. Ukoliko se popije ta voda, može nastupiti dijareja i povraćanje, posebno ako ima ostataka fekalija i urina, što je kod nas vrlo moguće jer se kupači ne pridržavaju osnovnih pravila – napominje ona i ističe da je, pored higijene bazena i same vode, bitna i lična higijena kupača, kao i da je veća opasnost od zaraza kod stajaćih voda.

Dr Svetlana Janković, ginekolog u GAK “Narodni front”, kaže da je važno da pripadnice lepšeg pola redovno menjaju kupaći kostim, kao i da ne sede na vlažnom peškiru.

foto: Youtube/Printscreen/Dobro Jutro - Jovana & Srđan

Ukoliko je voda bakteriološki ispravna, onda nema problema, a ako nije, onda prete gljivice, bakterijske i vaginalne infekcije, ali i digestivne. To je posebno opasno za decu ako piju tu vodu. Mogu se javiti i urinarne infekcije, zato je i bitno da se menja kupaći. Pored toga, bitno je da devojke menjaju higijenski tampon nakon boravka u vodi jer tu može doći do teških infekcija. Mogu se javiti i smetnje u vidu žarenja, peckanja, pojačanog sekreta, i to mora obavezno da se leči – napominje doktorka.

Urolog dr Aleksandar Milošević navodi da se može javiti ešerihija koli, kao i da mogu nastati razne kožne infekcije, a teoretski i polne, kao i da su tu žene ugrožene.

foto: Youtube/Printscreen/Dobro Jutro - Jovana & Srđan

- Svi ti bazeni, kada su prezasićeni gostima, naravno da filteri ne mogu baš da odrade posao kako treba, i to i jeste problem. Dešava se da se oni prepunjavaju hlorom i dezinfekcionim sredstvima, koja sama po sebi imaju štetno dejstvo na želudac, na digestivni trakt i na kožu. Moće doći do iritacija na koži, iritacije očiju i svih sluzokoža, i vaginalne i očne i usne – napominje dr Milošević i kaže da treba izbegavati kupališta gde boravi veliki broj ljudi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.