Upoznajte srednjoškolce koji će Srbiju predstavljati na međunarodnim takmičenjima iz fizike i hemije
Pobednici Srpske fizičke olimpijade, Foto: NIS

U borbi za nove medalje

Upoznajte srednjoškolce koji će Srbiju predstavljati na međunarodnim takmičenjima iz fizike i hemije

Dimitrije je pravi primer krilatice „Za radoznalog đaka, fizika je laka“

Objavljeno: 16:16h

Iako važe za nepoznanicu, hemija i fizika su svuda oko nas. Sve ono bez čega ne možemo da zamislimo život sačinjeno je od hemijskih molekula – voda, vazduh, hrana.

Sa druge strane, sve prirodne pojave, rotaciju Zemlje, ključanje vode ili udar groma, izučava fizika. I pored velikog značaja i široke primene, ove nauke nisu toliko popularne među mlađom generacijom, koja ih smatra teškim i apstraktnim. Ipak, ima i onih koji ih vrlo lako povezuju sa svakodnevnim životom, koji su poželeli da izučavaju te oblasti i koji će možda jednom dana dati doprinos celom svetu. Za sada je njihov doprinos Srbiji, gde stiču svoja prva naučna znanja, ogroman.

Pobednici ovogodišnje Srpske fizičke olimpijade su Dimitrije Pavlov iz Gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Loznice i Aleksandar Stanojčić i Dobrica Jovanović iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Pored njih, predstavnici Srbije na 50. Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi koja će se ovog meseca održati u Tel Avivu, biće Bogdan Rajkov i Aleksa Milojević, njihovi drugovi iz Gimnazije.

Sa druge strane, šampioni iz hemije su Mihailo Milošević i Filip Koldžić iz Matematičke gimnazije, Igor Topalović iz Užičke gimnazije, Mihailo Mirković iz Prve beogradske gimnazije i Aleksandra Ljubenović iz Leskovačke gimnazije, koji će braniti „boje“ Srbije na 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Parizu, takođe ovog meseca.

Dimitrije Pavlov, učenik Gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Loznice, pobednik Srpske fizičke olimpijade, kaže da na takmičenjima iz fizike učestvuje od 6. razreda osnovne škole i da su ona za njega imala veliki značaj, delom zbog uspeha koji potvrđuje njegov rad, delom zbog poznanstava i prijateljstava koja je stekao. Dimitrije će od septembra školovanje nastaviti u Sjedinjenim Američkim Državama na Univerzitetu Harvard.

„Voleo bih da se jednog dana bavim fizikom i da radim na istraživanjima koja će proširiti granice našeg razumevanja sveta. Svakako, čime god se budem bavio na kraju, siguran sam da ću moći ponosno da kažem da je sve započelo ovim takmičenjima iz fizike“, kaže Dimitrije Pavlov.

Takmičari na Srpskoj hemijskoj olimpijadi
Takmičari na Srpskoj hemijskoj olimpijadi foto: NIS

NIS uz mlade naučnike Dimitrije je pravi primer krilatice „Za radoznalog đaka, fizika je laka“. Ali, kako bi se fizika i hemije i uopšte prirodne nauke dodatno popularizovale, potrebna su značajna ulaganja. Jedan od stubova održivog razvoja kompanije NIS su mladi, što se ogleda u podršci talentovanim pojedincima, naučnim projektima i obrazovnim institucijama. Kompanija NIS kroz svoj program „Energija znanja“ sedmu godinu zaredom podržala je organizaciju Srpske fizičke olimpijade, a šestu godinu zaredom Srpske hemijske olimpijade. NIS će podržati i odlazak naših najboljih fizičara i hemičara na međunarodna takmičenja. „Međunarodna hemijska olimpijada je kruna uspeha za svakoga ko se takmiči iz hemije. Plasman na nju i prilika da predstavljam svoju državu su velika čast i odgovornost. Znanje stečeno u pripremama svakako će biti od velike koristi u budućnosti“, kaže Mihailo Mirković, učenik Prve beogradske gimnazije i jedan od članova nacionalnog tima za Međunarodno takmičenje iz hemije. Naši mladi naučnici su saglasni da od međunarodnog takmičenja pre svega treba da očekuju dobru zabavu, a nagrade su nešto što će doći posle napornog rada. Dodaju i da su za bavljenje ovim naukama i odlazak na takmičenja potrebna značajna sredstva, te je zbog toga podrška jako značajna. U saradnji sa stručnim naučnim društvima kompanija NIS je kroz svoj program „Energija znanja“ do sada podržala 37 srpskih i međunarodnih olimpijada znanja iz prirodnih nauka, a srpski olimpijci su do sada osvojili 77 medalja na međunarodnim olimpijadama, od kojih 28 medalja iz fizike, a 18 iz hemije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.