Celo selo kod Lazarevca zbog lokalnog popa prelazi u islam!

Pisali patrijarhu

Celo selo kod Lazarevca zbog lokalnog popa prelazi u islam!

- Ako ne dobijemo vašu podršku, koju očekujemo kao vernici i vaši iskreni mirjani, bićemo prinuđeni da, bože me prosti, pređemo kolektivno u islam - stoji u pismu meštana patrijarhu Irineju
Objavljeno: 12:26h

Meštani sela Šopić kod Lazarevca pisali patrijarhu Irineju da bi sprečili lokalnog paroha da im sruši crkvu. Oni su poručili patrijarhu da ih zaštiti ili menjaju veru. - Ako ne dobijemo vašu podršku, koju očekujemo kao vernici i vaši iskreni mirjani, bićemo prinuđeni da, bože me prosti, pređemo kolektivno u islam kako bismo po pozitivnim zakonima Republike Srbije dobili bolju zaštitu za naše objekte i da kao naši stari mučenici na taj način čuvamo našeg Gospoda Isusa Hrista u srcu, a na glavu stavimo bilo koju kapu koja će nam omogućiti da od bahatosti i bilo čije samovolje zaštitimo naše svetinje - piše u pismu koje su meštani Šopića uputili patrijarhu.

Nevolje su počele kad je selo u julu prošle godine pogodilo nezapamćeno nevreme. Za samo nekoliko minuta tornado je oduvao krovove sa stotinak kuća i čitav zvonik crkve stare 150 godina. Ali, umesto da je popravi, kako tvrde nezadovoljni meštani, njihov paroh Mirko Tešić rešio je samovoljno da sruši svetinju i na njenom mestu podigne nov hram, uz izgovor da su temelji stare crkve slabi i da je na tom mesu proradilo veliko klizište. Predrag Lazarević, potpisnik pisma patrijarhu i potomak Todora Lazarevića, koji je sa parohijanima 1869. godine izgradio crkvu, kaže da mu nisu jasni motivi kojima se rukovodio pop Mirko kad je odlučio da sruši staru crkvu.
- Geolog sam po struci i vrlo dobro znam da ispod crkve nema nikakvog klizišta. O popovoj tvrdnji da temelji nisu dobri uludo je i trošiti reči ako se zna da crkva na svom mestu stoji netaknuta gotovo 150 godina - kaže Lazarević. On ističe i da su propali svi pokušaji da se postigne dogovor. (Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.