Srećan praznik svim vernicima! Danas je katolički Uskrs! (FOTO)

FARBANJE JAJA

Srećan praznik svim vernicima! Danas je katolički Uskrs! (FOTO)

Svim vernicima koji danas slave Uskrs želimo srećan praznik, a svečana sveta misa održaće se u 10 časova u Crkvi svetih Ćirila i Metodija u Beogradu
Objavljeno: 10:35h

Najveći borj hrišćanskih vernika u svetu danas slavi Uskrs, a prema običajima deca farbaju jaja i proslavljaju sa porodicom povratak Isusov. Svim vernicima koji danas slave želimo srećan praznik. Šta je Uskršnji post, zašto postimo i kako to utiče na naše zdravlje? (FOTO) Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život – vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, odnosno prve nedelje posle Velikog petka.

Uskrs spada u "pokretne" praznike, a to znači da se proslavlja uvek istog dana, u nedelju, a da se datum proslave svake godine menja. Ove godine katolička crkva praznik obeležava 27. marta, a pravolavna će slaviti 1. maja. Razlika između dva datuma je ove godine posebno velika i proći će 35 dana između. Uskrs mora da padne u nedelju posle punog meseca, posle prolećne ravnodnevice, 14. dana jevrejskog meseca nisana.
Kako bi se odredili dani punog meseca i ravnodnevice koriste se julijanske i gregorijanske tablice, a drugi razlog zbog kog se datumi razlikuju je jervrejski praznik Pasha. Za pravoslavce je važno da Uskrs bude posle Pashe, koja je klizna po jevrejskom lunarnom kalendaru. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.