HAJL HITLER! ŽIVEO NEDIĆ! NACISTIČKI POZDRAV I POKLIČI U SRPSKOM GRADU! Prava SKANDALČINA podigla je Srbiju na noge
Nacistički pozdrav u Nišu, Foto: Prentscren

SKAREDAN VIDEO

HAJL HITLER! ŽIVEO NEDIĆ! NACISTIČKI POZDRAV I POKLIČI U SRPSKOM GRADU! Prava SKANDALČINA podigla je Srbiju na noge

Ovo je sramota

Objavljeno: 10:00h

Nacističko salutiranje s podignutom šakom uvis, “živeo Nedić”, kao i “Srbija Srbima”, prolamali su se iz grla mladića na nišavskom keju, dok je pored njih prolazila povorka građana u antifašističkoj šetnji.

Građani, civilni sektor i opozicija upozoravaju na opasnost od narastajućeg fašizma u Srbiji, ali i na to da vlast i nadležni organi ne reaguju dovoljno ozbiljno, a da bi po Zakonu o zabrani upotrebe neonacističkih simbola i obeležja morali. Iz policije odgovor najavljuju za ponedeljak.

Na keju je pre nedelju dana nožem izboden mladić koji kaže da je razlog majica sa antifašističkom porukom. Napad je povod za protest i organizovanje antifašističke šetnje, ali su je sa strane ispratili i oni koji ovakvu ideologiju podržavaju. Jedni su nosili majice “stop fašizmu”, drugi sa oznakama neonacističkog pokreta.

Dragan Đorđević iz niškog Odbora za ljudska prava kaže da i te kako ima zakonskih osnova da mladići koji su pokazivali nacističke i fašističke simbole, budu sankcionisani.

- Nesporno je da su uzvikivali “zig hajl” i da su neki imali majice sa simbolima Nacionalnog stroja. Međutim, ovo se sve desilo povodom jednog događaja koji je već uznemirio javnost, sinoć je upravo bio i protest protiv toga. Ovo je samo pokazatelj koliko se fašizam širi u Nišu. Ako ovo ne zahteva reakciju nadležnih, onda ne znam šta treba da se desi - ističe Đorđević.

On smatra i da je provokacija vešto koordinisana jer se na javno dostupnom snimku čuje da neko daje naređenje da svi dignu tri prsta, što su i učinili.

- Zanimljivo je ono što može da se vidi na snimku, da ih je neko korigovao. Skrenuo im je pažnju. Rekao je “tri prsta”, što su nakon toga svi i učinili - navodi Đorđević.

Novinari Južnih vesti od policije čekaju odgovor da li će mladići biti sankcionisani i da li će na niškom keju biti pojačane policijske patrole.

Podsetimo, 21. juna na Keju kola srpskih sestara, 25-godišnji mladić je izboden, kako je sam rekao, jer je nosio majicu sa antifašističkim natpisom, a par dana kasnije policija je privela 33-godišnjaka zbog sumnje da ga je izbo. Nakon saslušanja u policiji privedeni su pušteni iz pritvora, a protiv njih još nema krivične prijave, za šta advokati smatraju da nije uobičajena praksa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.