KAZNE OD 1.000 EVRA ZA PRERANI ODLAZAK NA RASPUST: Sve o prevarantskom odmoru
Gužva na aerodromu, Foto: Profimedia

prevara

KAZNE OD 1.000 EVRA ZA PRERANI ODLAZAK NA RASPUST: Sve o prevarantskom odmoru

Ova porodica je samo jedna od sve većeg broja onih koji idu na, kako Nemci kažu, "prevarantski odmor"

Objavljeno:

Gužva na aerodromu u Štutgartu prve nedelje juna bila je kao u vreme letnjih odmora. U redu pred šalterima za pasošku kontrolu pred letove za destinacije izvan Šengenske zone, bračni par Miler se poprilično unervozio.

Nervoza je postajala sve veća kako su sa svoje dvoje dece školskog uzrasta postepeno došli do policajca. Ali, kada im je policajac vratio pasoše i pustio da nastave ka avionu, nastupilo je vidno olakšanje roditelja uz blagi osmeh koji kao da je govorio "dobro je, prevarili smo sistem, a uštedeli".

Ova porodica je samo jedna od sve većeg broja onih koji idu na, kako Nemci kažu, "prevarantski odmor". Na tome što su otputovali na odmor u Hurgadu tri dana pre početka dvonedeljnog školskog raspusta, Milerovi su sigurno uštedeli nekoliko stotina evra na jeftinijim avionskim kartama.

Uštedeli, ali i prekršili zakon. U Nemačkoj je zakonski veoma striktno regulisano to da je pohađanje prvih deset razreda osnovne i srednje škole obavezno. Pa tako roditeljima preti prekršajna novčana kazna i do hiljadu evra, ukoliko decu odvedu na putovanje u vreme školskih časova, a da za to nisu dobili pisano odobrenje direktora škole.

Ovaj fenomen "prevarantskog odmora" postaje sve izraženiji u Nemačkoj, a strah među onima, koji žrtvuju dva, tri školska dana svoje dece zarad jeftinije avionske karte ili manje gužve na auto-putevima, narastao je prošle godine.

Tada je policija samo na malim aerodromima u Nirnbergu i Memingenu podnela nekoliko desetina prekršajnih prijava protiv nesavesnih roditelja koji su želeli da otputuju sa decom nekoliko dana pre hrišćanskog praznika Duhovi ili Pedesetnica, koji se obeležava kao državni praznik dok školarci u pokrajinama Baden Virtemberg i Bavarska imaju dvonedeljni raspust.

Roditelji u Bavarskoj, koji su ove godine hteli da ovako uštede i prevare sistem, mogli su da odahnu. Portparol policijske uprave okruga na jugozapadu Bavarske saopštio je uoči praznika da neće biti posebnih kontrola na aerodromu u Memingenu odakle uglavnom lete avioni niskobudžetnih avio-kompanija. A nije bilo planiranih kontrola ni na aerodromima u Minhenu i Nirnbergu.

Prošle godine, to nije bilo tako. Na aerodromu u Memingenu je šest policajaca proveravalo porodice sa školskom decom, kako je istaknuto, "nežno pritisnuvši" roditelje da kažu ime škole koje pohaša njihovo dete. Potom je usledio poziv toj školi i provera da li dete ima dozvolu nastavnika da izostane iz škole.

"Dugo već znamo za ovaj fenomen i ove provere su deo naših zadataka", objašnjavali su tada bavarski policajci. "Ako nastavnik tada kaže da insistira na prisustvu dece na školskim časovima, moramo da ih vratimo", dodaju policajci.

Bezmalo u svim proveravanim slučajevima nije bilo odobrenja, ali nastavnici i direktori škole nisu iskoristili mogućnost da od policajaca traže da roditelju decu vrate u školske klupe. Tako da su svi oni, ipak, otputovali na produženi odmor, ali im je i stigla prekršajna novčana kazna, koja su u zavisnosti od broja dece i dana izostanka iznosile i do čak hiljadu evra.

Ali, dok je u junu ova tema aktuelna u pomenute dve južne pokrajine, u ostatku Nemačke se kažnjavanje ove vrste izostanaka đaka aktuelizuje pred uskršnjem i božične praznike, kao i pred letnji raspust, kada sve veći broj roditelja želi da izbegne gužve na autoputevima ili da kupi jeftinije karte.

Zbog toga je grad Minster u pokrajini Severna Rajna Vestfalija povećao novčane kazne za roditelje tako da bezmalo svaka porodica, koju policija uhvati, za tri dana odmora pre đačkog raspusta plaća maksimalnih 1.000 evra.

Uprkos tome, u ovom gradu od oko 320.000 stanovnika broj ovih prekršajnih kazni je porastao sa 64 u 2016. godini na 149 prošle godine. I u obližnjem gradiću Arnsbergu, koji ima tek oko 75.000 žitelja, broj kažnjenih je porastao i iznosi čak 678.

Istini za volju, roditelji pokušavaju da od direktora škola dobiju odobrenje za putovanje, ali čim kao razlog navedu gužve na auto-putevima ili jeftinije avionske karte, njihovi zahtevi bivaju odbijeni.

"Za odobrenje je neophodan zaista važan porodičan razlog, kao što su svadbe ili sahrane", kaže Karl Vilhelm Štrotote, direktor škole "Martin Nimeler" u Bilefeldu dodajući da su njegove kolege iskusile i da roditelji i deca očigledno izmisle razlog.

"Uvek postoje neki kojima redovno umire baka", ističe Vilhelm Štrotote.

Kako bi sprečili zloupotrebe sve više škola uvodi pravilo da kada god roditelji dva dana pre ili odmah posle praznika i raspusta prijave kako im je dete bolesno, to moraju da dokažu tako što će doneti lekarsko opravdanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.