NE ODRIČEM SE SVOJE GEJ DECE! O ovom oglasu priča CELA SRBIJA
Gordana Perunović Fijat - majka koja podržava svoju ćerku, Foto: Printscreeen/Facebook

podrška majke

NE ODRIČEM SE SVOJE GEJ DECE! O ovom oglasu priča CELA SRBIJA

Gordana Perunović Fijat je razvedena majka dvoje dece, koju je godinama odgajala sama

Objavljeno:

Ovo je oglas koji je prekjuče osvanuo u jednom beogradskom listu i podigao prašinu, baš kao što je dan ranije učinio oglas jedne druge majke, Jelice Živković, koja je u listu Danas javno podržala svoju ćerku, izjavivši da je se ni po koju cenu neće odreći „samo zato što je odlučila da ne krije svoj život sa onom koju voli“.

Ja, Gordana Perunović Fijat, ne odričem se svoje dece ni po koju cenu i ni zbog kog razloga, odobravam svaku njihovu odluku koga će voleti i želim im da život provedu kako najbolje znaju.

Ova dva oglasa su deo najnovije kampanje Udruženja „Da se zna!“ pod nazivom „Ne odričem se!“, u kojoj će nekoliko roditelja i narednih dana javno podržati svoju LGBT decu.

Gordana Perunović Fijat je razvedena majka dvoje dece, koju je godinama odgajala sama.

– Bili smo veoma dobar mali tim. Sad su deca odrasla, postala „svoji ljudi“, pa tako i funkcionišemo. Moja podrška u oglasu odnosi se na oboje moje dece, dakle i na ono koje je LGBT i na ono koje nije, da žive kako najbolje znaju, da sama biraju svoje izbore, naravno i koga će voleti, ističe Gordana za Danas.

Po obrazovanju je diplomirana pravnica. Radi u novinarstvu još od 1984. godine. Nezaposlena je već pet godina, od kad ju je lokalna vlast otpustila kao tehnološki višak, iako je fakultetski obrazovana i pripadnica nacionalne manjine.

– Odlučila sam se za javnu podršku jer sam po opredeljenju antifašistkinja i feministkinja i smatram da je lično ujedno i političko, a naročito podrška dragim i poštovanim ljudima. Kao majka, ja sam na strani svoje dece i javno i privatno. I deca su bila na mojoj strani kad sam se društveno angažovala i u mnogim teškim trenucima kad su mi bila jedina podrška – priča Gordana za naš list.

Kako naglašava, podrška roditelja LGBT deci – i svoj deci – je neophodna, životno važna u ovako konzervativnim društvima.

– Ovde roditelji prestaju da komuniciraju sa ćerkom ako je zavolela razvedenog čoveka i ne primaju u kuću sina čija je partnerka žena s detetom iz ranije veze. Prave skandal ako sin hoće da se ženi devojkom koja im ne odgovara zato što je iz siromašne porodice, druge vere, druge nacije. Ponašaju se kao roditelji Romea i Julije. Lično poznajem ženu koju je prebio nesuđen svekar smatrajući da njegovom sinu ne odgovara starija žena – a ona je nepunu godinu starija od svog dečka. I onda se, u takvom društvu, prepunom tračeva i mržnje, pojavi neko ko voli osobu istog pola. A mi roditelji imamo itekakva očekivanja na temu budućih partnera svoje dece – pritisak porodice i sredine je ogroman i teško je odupreti se tolikoj masi straha i nasilja, ukazuje Gordana.

Dodaje da je u životu imala mnogo problema sa porodicom i prijateljima kad je počela da otvoreno podržava LGBT ljude, i lično i profesionalno, „ali vremenom sam jednostavno prestala da se družim sa onima koji osuđuju – svoje mišljenje uvek ima cenu, a ovde i danas naročito“.

Upitana zašto se u Srbiji roditelji olako odriču svoje LGBT dece, naša sagovornica pretpostavlja da je u pitanju ogroman strah takvih roditelja da će ih sredina odbaciti.

– Ili možda strah da su omanuli kao roditelji, da nisu dobro odigrali svoju ulogu pred komšilukom i poznanicima. Ili gnev zbog svega što su „uložili“ u vaspitanje deteta po tradicionalnom obrascu, a dete nije postalo onakvo kakvo su očekivali. Neki se pravdaju verskim razlozima, kao da im je religija preča od rođenog deteta, što znači da je opet u pitanju strah, naravno, ne od imaginarnog autoriteta na nebesima nego od stvarnih komšija koje dolaze da kamenuju ili zapale kuću u kojoj porodica živi – navodi Gordana.

Danasova sagovornica, na žalost, ne zna šta bi poručila ljudima koji su u tolikom strahu, „pa svako pozivanje na roditeljsku ljubav može samo dodatno da ih zbuni“.

– Možda da razgovaraju sa drugim roditeljima LGBT dece i na taj način se ohrabre. Ili da pogledaju film „DŽenina svadba“. U njemu se nalaze odgovori na mnoge roditeljske strahove. U stvari, izbor je lak – da li sam ja na strani svog deteta koje volim ili na strani onih koji bi ga osudili – ističe Gordana Perunović Fijat, žena i majka koja inspiriše.

Kampanja je pozitivna i veoma dirljiva

Kampanja Udruženja „Da se zna!“- „Ne odričem se““ je, po mom mišljenju, genijalna, pozitivna i veoma dirljiva, pogađa nas roditelje, a nadam se da će pogoditi i javnost – upravo gde treba. Pratila sam i sama sprovodila mnoge kampanje u ovom društvu i verujem da „Ne odričem se!“ šalje pravu poruku. Ovakve akcije su neophodne u raznim segmentima života, jednostavno ako se predrasude i stereotipi ne razbijaju na svaki dostupan način, kočiće nas još dugo kao što nas već koče.

Negovateljica u Nemačkoj

„Živim u mestu koje je nekad bilo respektabilan grad sa odličnom industrijom, a sad se sve više ljudi iseljava u potrazi za poslom i normalnim životom. Hobi mi je pisanje i slikanje, objavila sam tri romana i na hiljade tekstova. Obnavljam znanje nemačkog jezika, jer sam u životu negovala stare i bolesne osobe, pa bih možda mogla da budem pflegerin (negovateljica) negde u Nemačkoj, uz dosta sreće“, kaže za Danas Gordana Perunović Fijat.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Danas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.