POČEO JOŠ JEDAN PROTEST U BEOGRADU: Građani prošetali do RTS-a i NAJAVILI PETICIJU ZA UKIDANJE RIJALITIJA!
Protest "1 od 5 miliona", Foto: Espreso

1 od 5 miliona

POČEO JOŠ JEDAN PROTEST U BEOGRADU: Građani prošetali do RTS-a i NAJAVILI PETICIJU ZA UKIDANJE RIJALITIJA!

Protest je počeo govorom jednog od organizatora protesta "Jedan od pet miliona"

Objavljeno: 20:46h

Protest Jedan od pet miliona počeo je u Beogradu, po 29 put, a, kako je najavljeno, upozoriće na probleme u obrazovanju na koje je ukazivano i prethodnih dana, nakon afere sa objavljivanjem testova iz matematike za malu maturu.

Protest je počeo govorom jednog od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" Srđana Markovića koji je govorio o aferi sa "curenjem" testova iz matematike za prijemni ispit.

Kod Teraziske česme, gde subotom počinju protesti, obratiće se portparolka Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Vesna Vojvodić Mitrović i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

Kolona građana prošetala od Terazija Ulicom kralja Milana i Kneza Miloša do zgrade RTS.

- Opet smo ispred javnog servisa da pokažemo da nisu u stanju da sluze građanima. Bili smo ovde i pozivali radnike na bojkot rada, ali oni nisu to hteli. Opet ih pozivamo na bojkot i tražimo malo medijskog prostora. Nećemo se zaustaviti dok svako ne mogao da kaže sve šta misli. Sada se obraćamo i opoziciji: većina vas je potpisala sporazum sa narodom, zato vas pozivamo da nastavite bojkot parlamenta. Morate da budete uz narod i da bojkotujete nepoštene izbore. Nećemo da stanemo već se vidimo sledeće subote na istom mestu u isto vreme - poručili su organizatori.

Inače, pre početka šetnje, kod Terazijske česme, Savo Manojlović, predstavnik Udruženja za zaštitu Ustava najavio je da od sutra do 29. juna narod može da potpisuje inicijativu za ukidanje lajva rijaliti programa, da se njihovo emitovanje ograniči na 3 sata trajanja i da se uvede pola sata programa za decu.

Tu je govorio je i Martin Bežinarević iz organizacije protesta.

- Ovde sam jer ne želim da trpim ovakvo stanje, ne želim da moj brat i sestra polažu ovakvu malu maturu. Tu smo da se borimo da svako može da kaže svoje mišljenje, da živimo u normalnoj zemlji. Osnovci, možda niste još položili malu maturu, ali ste nam poslali poruku da smo ovde na ulicama šest meseci zbog vas i vaše budućnosti - rekao je on.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

BONUS VIDEO:

U POSLEDNJEM TRENUTKU UHVATILA DETE KOJE JE KRENULO DA PADA SA VELIKE VISINE! Jedna je majka (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Beta / Fonet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.