VLADIKA JOANKIJE TVRDI DA CRNA GORA POMAŽE ALBANCIMA! Hoće da im omoguće da pripoje KOSOVO VELIKOJ ALBANIJI!
Crkva, ilustracija, Foto: Beta / Đakon A.

stav

VLADIKA JOANKIJE TVRDI DA CRNA GORA POMAŽE ALBANCIMA! Hoće da im omoguće da pripoje KOSOVO VELIKOJ ALBANIJI!

"O tome se radi, draga braćo i sestre, jer zajedno rade, vidimo to lepo", rekao je vladika Joanikije

Objavljeno:

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je crnogorski Nacrt zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica pokušaj da se napravi presedan kako bi onda, po istom tom modelu, na Kosovu i Metohiji srpske svetinje bile uzete i prepisane na "Veliku Albaniju".

Vladika Joanikije je tokom jučerašnje Arhijerejske liturgije koju je služio u crkvi Svete Trojice u selu Police kod Berana rekao da je cilj da se napravi presedan, pa da Hašim Tači i Haradinaj, po istom modelu uzmu sve srpske svetinje i prepišu ih na "Veliku Albaniju".

"O tome se radi, draga braćo i sestre, jer zajedno rade, vidimo to lepo", rekao je vladika Joanikije

Dodao je da je spreman da za te reči odgovara svuda i na svakom mestu. "I ako nisam u pravu, hoću da odgovaram za ove moje reči", poručio je vladika.

Naveo je da smo čuvali veru i u vremenima mira i u vremenima rata.

"I u teškim vremenima ropstva pod Turcima održali smo našu veru i naše svetinje. Iako su mnoge svetinje rušene, kao ova što je nekada rušena, one su opet vaskrsavale jer se mi njih nikada nismo odrekli. Tako i u ovo naše vreme imamo grdno iskušenje sa našim vlastima koje hoće da otmu od Crkve ono što je Božje. Hoće ono što je Bogu posvećeno da prepišu na državu. A onaj ko ti uzima hram, ko ti uzima crkvenu zemlju, crkveno imanje, ono što je Bogu posvećeno, taj vrši najgrublji napad na veru, najgrublji, najopasniji napad na zavete predaka, na našu čast i na naš obraz", objasnio je vladika Joanikije.

Ovo što se događa sada, naglasio je Episkop budimljansko-nikšićki, nije samo otimačina hramova i crkvenih zdanja i imanja, nego je – udar na pravoslavlje.

"Onaj ko hoće da ti uzme hram, on hoće da te ponizi i da te učini robom u tvojoj zemlji, u tvojoj državi za koju su naši preci krv prolevali. Ne možemo to dozvoliti nikome. Nije hram moja prćija, niti je bilo koga drugoga, nego je Božje i crkveno vlasništvo. To što je Božje, ne sme biti ljudsko. Naši preci, kada su gradili hramove, nisu ih posvećivali nijednoj državi, nijednoj vlasti, nijednom režimu, nego su ih posvećivali Bogu", naglasio je Vladika Joanikije.

Rekao je da je "naša vera sveta i čista, besprekorna i svetla, puna istine, pravde i ljubavi, dobrote i milosti i požrtvovanja".

"Nije naša vera ni politika niti bilo koja ideologija, niti bilo koje učenje ovoga sveta, nego je naša vera živi život, živa vera, živa istina, živa pravda. I zato je tako sveta, i zato je tako ljubimo. I zato smo joj toliko odani", poručio je episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.