HRVATI MASOVNO BEŽE U SRBIJU I OKUPIRAJU OVO SRPSKO SELO! Iznenadiće vas RAZLOG njihovog PREBEGA preko GRANICE
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

ŠTA JE OVO?

HRVATI MASOVNO BEŽE U SRBIJU I OKUPIRAJU OVO SRPSKO SELO! Iznenadiće vas RAZLOG njihovog PREBEGA preko GRANICE

Da li je ovo realno?

Objavljeno:

Sa svega oko hiljadu žitelja, Bogojevo, selo u vojvođanskoj opštini Odžaci, ima pet marketa i četiri specijalizovane prodavnice, četiri apoteke, dve menjačnice i tri restorana, a četvrti je u izgradnji.Kupuju se kuće u glavnoj seoskoj ulici, u kojima novi vlasnici nameravaju da otvore lokale.

Uslužne delatnosti cvetaju zahvaljujući graničnom prelazu Bogojevo - Erdut, kojim Hrvati masovno dolaze da pazare u Srbiji.

- Kupuju hranu, hemiju, kozmetiku, cigarete, alkoholna i bezalkoholna pića, sve moguće, i to u velikim količinama, jer je kod nas sve mnogo jeftinije, pa čak i njihovi proizvodi, kao što su "vegeta", "smoki", "Štarkovi" slatkiši, "Dukatovo" mleko i jogurt... Nema pravila, da li su radni dani ili vikend, mušterije iz Hrvatske stalno prave gužve - govori, u dahu, kasirka u bogojevačkom marketu, izvinjavajući se što prekida "intervju" jer se opet stvorio red.

Bračni par iz Vukovara napunio je torbe potrepštinama za kuhinju, izvrsnim suhomesnatim proizvodima, cigaretama i pićima, a potom se uputio u apoteku po "digitalni tlakomjer". Kažu da najskuplji aparat za merenje krvnog pritiska u Bogojevu košta 400 kuna, a isti takav u Hrvatskoj staje 1.885 kuna.

- Kupuju najviše lekove protiv bolova, koji se u Hrvatskoj ne mogu nabaviti bez recepta, kao i kreme svih vrsta, sirupe, dijetetske proizvode, dečju hranu, toplomere i razna pomagala, što je sve duplo skuplje kod njih - nabraja ljubazna apotekarka Adrien Zambo, i napominje da apoteka radi punom parom od osam do 21 sat.

Meštani Bogojeva kažu da, zbog navale kupaca iz Hrvatske, u prodavnice i apoteke odlaze rano ujutro ili predveče, kad se gužve smanje.

U Bogojevo u šoping stižu Slavonci i Baranjci iz Erduta, Dalja, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Belog Manastira, Bijelog Brda... Porodično ili sa društvom, dolaze i na ručak ili večeru u bogojevačke restorane "Ducko", "Niš" i "Beker", gde uživaju u roštilju i ribljim specijalitetima.

- Tu su svakog dana, a naročito vikendom, već od 11 prepodne. Oni čine 90 odsto naših gostiju. Privlače ih ne samo povoljne cene, već, prvenstveno, kvalitetni i obilni obroci - naglašava konobar Emil iz restorana "Ducko".

Predsednik Saveta MZ Bogojevo Atila Rupa kaže da su Hrvati pohrlili preko granice u Bačku posle ulaska u EU, koja im nije povećala kupovnu moć u sopstvenoj zemlji.

- Mi smo u Hrvatskoj ranije kupovali garderobu, električne uređaje i alat, jer je to tamo bilo jeftinije. Sad se i to obrnulo, pa su u Bogojevu za kupce koji prelaze granicu otvorene i gvožđare, farbare i prodavnica bele tehnike - navodi Rupa.

GRANICA OBEZBEĐUJE POSAO

Bogojevo je sedamdesetih godina prošlog veka imalo oko 3.000 stanovnika, devedesetih oko 2.000, a ažuriranjem biračkih spiskova za poslednje opštinske izbore utvrđeno je da ih ima 1.050.

- Mnogo je starog življa, jer su mladi otišli u potrazi za poslom. Selo živi zahvaljujući granici, koja obezbeđuje i posao u objektima na usluzi našim susedima - ističe predsednik Saveta MZ.

BONUS VIDEO:

OVO ĆE PAMTITI ZAUVEK! Umesto da se ljuljaju pored okeana, isprevrtali su se natraške čim su seli na ljuljašku! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.