Ne mogu da idem go i bos, a majka da kupuje šminku: Šta sve izmišljaju očevi u Srbiji da ne bi plaćali alimentaciju! (FOTO)

slabi na lovu

Ne mogu da idem go i bos, a majka da kupuje šminku: Šta sve izmišljaju očevi u Srbiji da ne bi plaćali alimentaciju! (FOTO)

Iako je u Srbiji zakonom regulisano izdržavanje deteta, veoma su česti slučajevi da roditelj na sve moguće načine pokušava da izbegne plaćanje alimentacije
Objavljeno:

Ljubav se ugasi, roditelji se razvedu, a deca pripadnu jednom od njih. Češće majkama, pošto u više od 90% slučajeva deca ostanu sa njima. A onda dolazimo do bolne tačke mnogih od njih - alimentacija. Ovo je glavni razlog za raspad veza (FOTO) (GIF) Iako bi ona trebalo da bude podrška u odgajanju deteta, mnogo su češća izbegavanja da se ona plati. - Vučem se po sudovima zbog alimentacije za dete koju otac ne plaća. Ne odaziva se na sudske pozive ili mu jednostavno "nisu uručeni". Obično kaže da "ne želi mami da plaća šminku" ili da "s obzirom na to koliko vremena provede sa detetom - mnogo i daje" - priča za Espreso Nataša koja već dve godine bezuspešno pokušava da "ulovi" bivšeg supruga da ispuni svoju obavezu.

- Svu imovinu je prepisao na novu devojku i sestru. Navodno, nema ništa i ne može da ide go i bos da bi plaćao tuđ provod i luksuz, priča druga samohrana majka koja je želela da ostane anonimna. Mnogi se izvlače na to da su deci kupili jaknu, cipele ili nešto drugo i obavezno čuvaju sve račune, pa čak i iz samoposluge, da bi dokazali kako su dobri roditelji. Zbog toga misle da nemaju obavezu da plaćaju i alimentaciju.
Think
Advokat Dane Žigić, navodi još neke od "malverzacija" i pokušaja ignorisanja te obaveze. - Često se dešava da davaoci alimentacije za neplaćanje navode finansijske poteškoće. I tako odjednom, nakon dugog rada u firmi, odjednom kao grom iz vedra neba - otkaz! S obzirom na ekonomsku situaciju u Srbiji nije čudno da se poslodavci često "krive" za neplaćanje roditeljske obaveze - plata kasni, račun u blokadi, skromna primanja odlaze na plaćanje kirije i životnih namirnica... Odugovlačenje je gotovo redovna stvar prilikom naplate alimentacije.
- Mnoge tate zanima i da li se dete školuje redovno ili vandredno jer u slučaju da nisu na redovnim studijama, po zakonu nemaju prava na alimentaciju, napominje advokat. Ima i onih koji se žale na svoje navodno loše zdravstveno stanje i troškove lečenja.
Shutterstock
- Svaka tvrdnja o lošem zdravstvenom stanju mora da se potkrepi dokazima i da je potrebna medicinska dokumentacija da bi se utvrdilo da li su razlozi uopšte opravdani, kaže Žigić.
Shutterstock
Na pitanje da li mogu da se izvuku za nedavanje izdržavanja, Žigić objašnjava da za to po zakonu sledi kazna zatvora do dve godine. No, tako je na papiru. U praksi gotovo da nema roditelja koji je robijao jer svom detetu nije dao ono šta mu pripada jer uvek smisli neki novi izgovor za socijalne službe i sudije. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.