PROFESORI PRVE BEOGRADSKE GIMNAZIJE SUTRA U ŠTRAJKU: Imaju JAK razlog zbog kog su se ujedinili
Prva beogradska gimnazija, profesori planiraju protest za sutraispred gimnazije, Foto: Espreso.co.rs

imaju jasan zahtev

PROFESORI PRVE BEOGRADSKE GIMNAZIJE SUTRA U ŠTRAJKU: Imaju JAK razlog zbog kog su se ujedinili

Za 18. jun najavljen je i početak zakonskog štrajka sa minimumom procesa rada

Objavljeno:

Nakon prošlonedeljnog štrajka upozorenja prosvetni radnici Prve beogradske gimanzije najavili su novi protest zbog ukidanja jednog jezičkog odeljenja. Prema njihovim rečima, na molbe i dva hitna zahteva na prijem kod ministra, niko do sada nije reagovao, pa su revoltirani profesori zakazali protest sutra od 13 do 15 časova ispred zgrade Gimanzije.

Za 18. jun najavljen je i početak zakonskog štrajka sa minimumom procesa rada. Profesori eminetne ustanove koja ove godine slavi jubilej 180 godina postojanja, odlučili su se na ovakve drakonske korake jer praksa otvaranja "specijalizovanih" gimnazijskih odeljenja prema njihovim rečima od gimnazija "srednje stručne škole".

- Forum beorgadskih gimanzija smatra da odluka ukidanja jednog jezičkog odeljenja predstavlja ozbiljan udarac Prvoj beogradskoj gimnaziji i celokupnom gimanzijskom obrazovanju jer kako drugačije shvatiti plan Šarčevića da i u budućnosti nastavi sa praksom otvaranja "specijalizovanih" gimnazijskih odeljenja, što vodi pretvaranju gimnazija u srdnje stručne škole i njihovom postepenom gašenju - navodi u saopštenju Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Takođe, prema njihovim rečima ovakve reforme uništeno je obrazovanje osnovnih i srednjih stručnih škola pod parolom da gimnazije nisu reformisane dve decenije.

- Udžbenici za reformisana odeljenja još nisu pripremljeni, ni učenici, ni nastavnici ne znaju koji predmeti ostaju, a koji će biti ukinuti. Niko od predstavnika Ministarstva prosvete ne zna da objasni kako će izgledati velika matura i da li će omogućiti direktan upis na fakultete, a još manje od koje generacije gimanzijalaca će početi da se primenjuje - stoji u saopštenju Foruma beogradskih gimanzija.

Ovakvim razvojem događaja nezadovoljni profesori održali su još u sredu čas upozorenja, pa su učenici Prve beogradske gimanzije izgubili prvi čas u popodnevnoj i prepodnevnoj smeni. Prošle godine školu je pohađalo 10 odeljenja, ali zbog nedostatka prostora, ove godine moralo je biti upisano jedno manje. Nastavnici su to prihvatili, ali je njihova preporuka bila da se uz jedno IT odeljenje, sačuvaju sva klasična gimnazijska odeljenja - pet matematičkih i tri jezička.

- Ministartvo zadaje još jedan udarac gimanzijama uvodeći "specijalna odeljenja", u kojima se ukidaju latinski i drugi strani jezik, a umetničkim i drugim opšteobrazovnim predmetima poput srpskog jezika i književnosti, istorije, geografije se znatno smanjuje fond časova, svodeći na taj način gimanzijsko obrazovanje na usko strukovano - navode se u saopštenju.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.