SRBI SE UBIJAJU ZBOG VREMENA, POTPUNO SU ODLEPILI! Jeziva reč STRUČNJAKA o vrućinama i bolestima
Ilustracija, Foto: Vladimir Šporčić

POSLUŠAJTE SAVET STRUČNJAKA

SRBI SE UBIJAJU ZBOG VREMENA, POTPUNO SU ODLEPILI! Jeziva reč STRUČNJAKA o vrućinama i bolestima

Nagle promene vremena stvaraju nervozu, nemir, i razne druge probleme kod većine građana

Objavljeno: 16:09h

Vremenske oscilacije ne prestaju!

Nakon obilnih padavina i hladnog početka proleća, temperatura u Srbiji je porasla, i po sve mu sudeći, očekuje nas jedan pakleni i tropski mesec.

Prema navodima Republičkog hidrometeorološkog zavoda za kraj ove nedelje očekuju se temperature koje će prelaziti i više od 36 stepeni, a već krajem juna, čeka nas ponovno zahlađenje.

- Sve do 17. juna očekuju nas visoke temperature, koje će biti između 30. i 36. podeoka. Ponegde se mogu očekivati kratkotrajni lokalni pljuskovi u popodnevnim satima, ali naglašavam tek ponegde. Potom, u drugoj polovini juna biće manje toplo, promenljivo vreme. Znatno više padavina nego što je to slučaj bio u prvoj polovini, ali to će sve biti na lokalnom nivou - kaže meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović.

foto: Nebojša Mandić

Nagle promene vremena najčešće utiču na hronične bolesnike i ovakvi vremenski uslovi uzimaju svoj "danak" izazivajući razne zdravstvene tegobe među srčanim i psihičkim bolesnicima, ali i stvaraju nervozu, nemir, i razne druge probleme kod većine građana.

Danas se smatra da grupa meteorotropnih bolesti – bolesti na čije pogoršanje može da utiče vreme, obuhvata više od 50 oboljenja.

- Svaka promena vremena uslovljava promene u ljudskom organizmu, a hronični bolesnici najviše osećaju atmosferske promene, izjavio je dr. Milan Nikolić.

U zavisnosti od uticaja vremena, kako objašnjavaju stručnjaci, postoji 13 grupa bolesnika koji su prilično osetljivi na vremenske prilike, među kojima su reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici, oni koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu, te pacijenti koji pate od raznih psihičkih tegoba, pre svega, psihoze.

foto: Espreso

Psihijatar Jovan Marić, u razgovoru za Espreso.co.rs tvrdi da pouzdano zna da nagle promene vremena, a pogotovo letnje temperature negativno utiču na duševne bolesnike.

"Pouzdano znam da duševni bolesnici imaju pogoršana stanja tokom letnjih meseci. Toplota negativno utiče na šizofreniju, depresiju, anksioznost itd, i dešava se da ljudi imaju slabiju kontrolu ponašanja" , tvrdi on.

U prilog njegovoj izjavi, kako kaže, ide i to što na vestima poslednjih dana stalno slušamo o nasilju i ubistvima, za koje veruje da su povezana sa preterano visokom temperaturom iznad 30 stepeni. Zaključak je jedan - ovakve promene vremena ne prijaju nikom živom!

Marić nam je dao savet kako da što lakše preživimo vrućine.

"Izbegavanje sunca, provođenje vremena unutra, ukoliko je moguće u klimatizovanoj i dobro izluftiranoj prostoriji. Konzumiranje dosta tečnosti takođe ide u prilog" , tvrdi on.

Biometeorolog Stevančević Milan sa druge strane tvrdi da temperatura u okviru normalnih vrednosti nema nikakvog uticaja na ljude ili njihovo zdravlje.

"Temperatura, pritisak i vlaga u okviru normalnih vrednosti nema nikakvog uticaja na ljude. Ono što ljudima može da smeta, to je promena magnetnog polja pod dejstvom sunčevih čestica" , tvrdi on.

"Promene ne mogu da se dogode bez uticaja sunčevog vetra, i to je ono što mogu da kažem iz ugla biometeorologije" , dadao je.

foto: Nebojša Mandić

Prevencija

Prema rečima psihijatra Marića, ono što pojedinac može da učini kako bi pomogao sebi, jeste izbegavanje izlazaka napolje u periodu od 12 do 17 časova, kada je temperatura najviša.

BONUS VIDEO:

LEK PROTIV DEPRESIJE JE DA SE POPNETE NA STO I IGRATE ILI CUNAMI U MOZGU: Jovan Marić o NOVOJ GODINI!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.