ZBOG KIŠE NAS UJEDAJU KAO BESNI! Rojevi krvopija kidišu na Beograđane: OVDE JE NAJGORE!
Pre dve godine Zavod za biocide nabavio je i dron kao svojevrsno oružje u borbi protiv krvopija, Foto: Profimedia

najezda insekata

ZBOG KIŠE NAS UJEDAJU KAO BESNI! Rojevi krvopija kidišu na Beograđane: OVDE JE NAJGORE!

Čeka se lepo vreme da krene obračun sa njima

Objavljeno: 16:03h

- Ljudi, hteli smo da prošetamo na Adi Ciganliji, ali smo pobegli glavom bez obzira zbog komaraca. Ne pamtim da ih je bilo toliko, da su bili tako veliki i toliko agresivni”.

Ispovest jedne sugrađanke najbolje odslikava situaciju koja vlada u mnogim delovima prestonice. Nestabilno vreme i kiša koja nam već mesec dana svakodnevno dosađuje, sa sobom je donela još jednu noćnu moru - dosadne krvopije.

Obilne kiše samo su podstakle razvoj komaraca od kojih je teško sakriti se i u sopstvenoj kući, jer ulaze čim primete svetlo. Dovoljno je da jedan upadne u spavaću sobu, pa da umesto mirnog sna, ljudi noć provedu češući se do iznemoglosti.

Beograđanima zato ne pomažu mnogo izjave nadležnih “da je sezona komaraca na teritoriji Beograda počela kasnije u odnosu na prethodne godine”.

- Preduzeli smo sve preventivne mere kako bi se njihova sezona odložila. Na vreme su odrađeni svi larvicidni tretmani u priobaljima, kao i na svim vodotokovima koji predstavljaju žarišta komaraca. Međutim, imajući u vidu izuzetno nepovoljne vremenske prilike, i česte kiše, naše ekipe nisu bile u mogućnosti da izvrše suzbijanje sa visokom efikasnošću - kaže dr vet.med. Branislav Pešić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

On dodaje da su priobalja reka svakako najugroženije lokacije kada je u pitanju broj komaraca.

- Ovakvo vreme sa dosta kiše dovelo je do pojave takozvanih rečnih (šumskih) komaraca za čiju pojavu su dovoljne jako male količine vode u vidu barica koje ostaju nekoliko dana. Imajući u vidu velike količine kiše koje su pale, stvorili su se povoljni uslovi za njihovu pojavu u većem broju - objašnjava Pešić.

Poslednjih godina među građanima znala je da zavlada panika čim se pomenu komarci, a razlog je što su glavni prenosioci virusa Zapadnog Nila, koji može da dovede i do smrtnog ishoda. Nadležni, tvrde, da za sada nema opasnosti.

- Za sada nije zabeležena veća pojava komaraca iz roda Culex koji su glavni prenosioci virusa uzročnika groznice Zapadnog Nila. Svi sakupljeni komarci se analiziraju i za sada nije zabeležena pojava zaraženih komaraca - zaključuje Pešić.

Nekada veoma popularno zaprašivanje iz aviona, koje ne preporučuju propisi Evropske unije, sprovođeni su veoma retko i to samo u situacijama pojave izuzetno velikog broja komaraca, naročito na nepristupačnim područjima.

Pre dve godine Zavod za biocide nabavio je i dron kao svojevrsno oružje u borbi protiv krvopija.

Kako su tada istakli nadležni, njegova uloga je u osmatranju terena, ponajviše na nepristupačnim lokacijama poput leve obale Dunava, okoline Surčina, dela Bloka 45...

Kao svojevrsne “crne tačke” zato slove leva obala Dunava (Borča, Ovča, Krnjača), novobeogradski blokovi kraj Save, zemunsko šetalište, Ada Ciganlija, delovi Surčina, Ada Huja, Košutnjak, Zvezdarska šuma...

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.