GDE SU PARE? 2014. godine smo dobili MILIONE za prevenciju poplava, A SAD NAM SE DEŠAVA ISTI PAKAO! KAKO? (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, Nemanja Pančić

poplave 2019.

GDE SU PARE? 2014. godine smo dobili MILIONE za prevenciju poplava, A SAD NAM SE DEŠAVA ISTI PAKAO! KAKO? (FOTO)

U Kraljevu su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje, a u domaćinstva u pojedinim kraljevačkim selima ušla je voda

Objavljeno:

Protekli dani bili su veoma teški za Srbiju.

U celoj zemlji proglašena vanredna odbrana od poplava. Izlile se reke u više mesta, a najkritičnije je bilo u Kraljevu, Kniću i Dragačevu, ali i u Arilju i delu Vrnjačke Banje.

U Kraljevu su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje, a u domaćinstva u pojedinim kraljevačkim selima ušla je voda.

Ovakav scenario neopisivo podseća na onaj koji je Srbija već jednom doživela, i to tokom stravičnih poplava u maju 2014. godine kada je više stotina domaćinstava ostalo bez krova nad glavom.

Procenjena šteta naneta Srbiji i njenim građanima usled prirodnih nepogoda te 2014. godine procenjena je na više stotina miliona evra, a iste godine, Evropska unija odlučila je da ukaže pomoć našoj zemlji donaciji u iznosu od čak 172 miliona evra za oporavak od poplava i izgradnju sistema za prevenciju.

Međutim, obzirom da se slična situacija dogodila pet godina kasnije, postavlja se pitanje, šta je urađeno sa novcem koji je EU donirala za prevenciju takvih katastrofa i zašto se ovako nešto ponovo dogodilo?

Ovim povodom kontaktirali smo Marka Blagojevića, direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koji je pokušao bliže da nam objasni šta se dogodilo sa evropskim donacijama namenjenim prevenciji od poplava, kao i gde je novac tačno utrošen.

"Da, Evropska unija jeste dala 172 miliona evra, ali taj iznos novca čini tek 10 posto od ukupne nanete štete u vrednosti od milijardu i 700 miliona evra" , započeo je Blagojević.

foto: Stefan Jokić

"Za obnovu uništene infrastrukture utrošeno je oko 20 miliona evra, dok je za prevenciju poplava utrošeno oko 30 miliona evra. Popravljena je postojeća uništena putna infrastruktura, sanirano je klizište, obnovljena je kanalizaciona infrastruktura, obnovljeni su mostovi na lokalnim putevima i deo novca je utrošen za izgradnju prevencionog sistema zbog zaštite lokalne infrastrukture. Znači ukupno 50 miliona evra" , dodao je on.

"Deo novca je takođe potrošen na sanaciju infrastrukture u Jalovištu, Krupnju itd. Tim novcem je finansirano više od 170 projekata obnove lokalne infrastrukture. Ostatak novca od preostaih 122 miliona evra potrošen je na obnovu stambenih prostora, kuća i infrastrukture. Sve kuće obnovljene su od donacije Evropske unije", objasnio je dodatno Blagojević, napominjući da je takva donacija bila bespovratna.

Sasvim jasno, novac utrošen u prevenciju poplava nije bio dovoljan, obzirom da većinski deo stanovništva na svojoj koži ponovo oseća stravične posledice klimatskih nepogoda koje su zadesile Srbiju i region.

Koliki je novčani iznos štete koja je nastala ove godine usled poplava, znaće se tek nakon što talas vremenskih neprilika prođe.

BONUS VIDEO:

PUŽ KOJI JEDE ŠARGAREPU ĆE VAS OSTAVITI BEZ TEKSTA! Očigledno da mu je to omiljeno jelo (VIDEO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.