BIO JE NAJLEPŠI SRPSKI ČETNIK I DRAŽIN OFICIR: Njegova sudbina govori o SVOM BESMISLU SRPSKOG BRATOUBILAČKOG RATA!
Radomir Petrović Kent, Foto: Printscreen / Wikipedia

TRAGEDIJA

BIO JE NAJLEPŠI SRPSKI ČETNIK I DRAŽIN OFICIR: Njegova sudbina govori o SVOM BESMISLU SRPSKOG BRATOUBILAČKOG RATA!

Vojvoda Radomir Petrović Kent, više puta ranjavan i zarobljavan, bio je komandant Boljevačke brigade Jugoslovenske kraljevske vojske u Otadžbini za vreme Drugog svetskog rata

Objavljeno:

O besmislu bratoubilačkog rata govori upravo priča o mladom kraljevom oficiru Radomiru Petroviću Kentu koji se nakon Drugog svetskog rata u rodni kraj vratio tek 2001. godine, a umro je posle dve godine - 2003!

Kapetan Radomir Petrović Kent rođen 6. septembra 1917. godine u selu Gornji Krupac kod Aleksinca. Njegov otac Velimir, ugledni domaćin, bio je kandidat Demokratske stranke Davidović-Grol. Radomir je gimnaziju završio u Aleksincu, a maturirao je u Nišu. Vojno-intendantsku akademiju završio je 1939. u Beogradu.

U ratu je ranjavan dva puta, jednom od Nemaca, drugi put od komunista. U aprilskom ratu 1941, Nemci dva puta zarobljavaju Radomira i on dva puta beži. Brzo osniva Ozrenski četnički odred, sa kojim učestvuje u ustanku 1941.

Kada su početkom 1942. osnovane dve boljevačke brigade, Radomir se našao na čelu Prve. Imao je oko 800 odlično naoružanih četnika, sa kojima se dve godine uspešno borio protiv Nemaca, Bugara i komunista. U kraju u kojem je rođen i danas se priča da je važio je za jednog od najlepših četnika u Srbiji.

U emigraciji, kapetan Radomir Petrović Kent je bio ađutant i verni pratilac Kralja Petra Drugog Karađorđevića, a na toj dužnosti i jedan od vaspitača prestolonaslednika Aleksandra.

Radio je u Ujedinjenim nacijama, čije je sedište tada bilo u Ženevi. Potom je bio novinar. Celi život imao je, međutim, samo jednu želju - da ponovo dođe u svoj Krupac, u svoj rodni kraj. Ta želja mu se ostvarila 2001. godine o čemu je snimljen i dokumentarac. Nažalost, umro je samo dve godine kasnije.

BONUS VIDEO:

E TO SU PRAVI VOZOVI I PRUGE! Slove za najbolje na svetu, a pogledajte i zašto! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / aleksinac.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.