ŽENE U CRNOM SU SE DANAS OKUPILE ISPRED PATRIJARŠIJE SPC-a! Otkrile su protiv čega se bore (FOTO)
Ilustracija, Foto: Pavle Kunovčić

NE ŽELE DA ĆUTE

ŽENE U CRNOM SU SE DANAS OKUPILE ISPRED PATRIJARŠIJE SPC-a! Otkrile su protiv čega se bore (FOTO)

Povodom ovog važnog datuma za globalni feministički pokret, aktivistkinje organizacije "Žena u crnom" jasno su izrazile opredeljenja i zalaganje za ženska prava!

Objavljeno:

Danas je u Beogradu ispred Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve održan novi performans ''Žena u crnom'' povodom 28. maja – Međunarodnog dana akcija za reproduktivna prava i žensko zdravlje.

Žene u crnom su uz podršku Centra za ženske studije i Inicijativa žena Srbije organizovale antiklerikalnu feminističku akciju “Moje telo = moja autonomija”.

foto: Pavle Kunovčić

Ovom prilikom su aktivistkinje ove akcije pokušale da upozore, i skrenu pažnju da, kako su same navele, sramne i cinične kampanje koju navodno združeno vode država i Srpska pravoslavna crkva o povećanju nataliteta i tzv. ‘borba protiv bele kuge’, degradiraju žene iz nekoliko razloga koje su same navele:

1. Zakon o podršci porodicama sa decom koji je stupio na snagu 1. jula 2018. diskriminiše i ponižava žene umesto da omogući ženama materijalnu sigurnost tokom trudničkog ili porodiljskog bolovanja. Izazvao je opravdanu ogorčenost žena, a takođe je Ustavnom sudu upućena inicijativa o oceni ustavnosti tog zakona. Nažalost, Ustavni sud se još uvek nije izjasnio, što jasno potvđuje da radi po političkom diktatu režima (ili izvršne vlasti).

2. Zdravstvo u Srbiji je katastrofalno - u pogledu kvaliteta zdravstvene zaštite, Srbija je među poslednjim zemljama u Evropi. Reproduktivno zdravlje žena je na sve nižem nivou: savremenu i efikasnu konracepciju koristi samo 18,4% žena; Srbija je na četvrtom mestu u Evropi po obolevanju od karcinoma grlića materice, dok je po broju umrlih žena od te vrste karcinoma na trećem mestu; naročito je ugroženo reproduktivno zdravlje marginalizovanih grupa (Romkinja, siromašnih žena, žena iz ruralnih krajeva, žena sa invaliditetom). U Srbiji još nije uvedeno seksualno obrazovanje u školama i to pod pritiskom kleronacionalističkih snaga.

3. Živimo u zemlji u kojoj ogroman broj žena živi u siromaštvu, u kojoj su radnice izložene robovskoj eksploataciji, svakodnevnom ponižavanju, seksualnim ucenama u prisustvu i uz odobrenje države. Ukratko, položaj žena u svetu rada je krajnje nesiguran, a primanja žena, posebno mladih su najniža, žene su prve među otpuštenima, a redovna je pojava otpuštanje žena nakon što su ostale u drugom stanju; iznos dečjih dodataka je mali, a isplata neredovna.

foto: Pavle Kunovčić

Povodom ovog važnog datuma za globalni feministički pokret, aktivistkinje organizacije "Žena u crnom" jasno su izrazile opredeljenja i zalaganje za:

- Reproduktivna prava - pravo žene da samostalno odlučuje da li će, kada i kako imati decu ili ne, bez obzira na nacionalnost, klasu, rasu, religiju, seksualni izbor ili van/bračni status.

- Odgovornost države da omogući ekonomske, socijalne, zdravstvene uslove u kojima će žene samostalno doneti odluku u koju ne treba da se meša ni crkva, ni nacija ni država. Država Srbija ima obavezu da poštuje Ustav, član 63, stav 1 koji kaže: „Svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece“. Stoga su sve mere populacione politike kojima se zagovara povećanje nataliteta u funkciji države, nacije, crkve protivno i ustavnim opredeljenjima a posebno reproduktivnim pravima žena.

1 / 5 Foto: Pavle Kunovčić

Aktivistkinje su ispred Patrijaršije nosile nekoliko transparenata na kojima je pisalo "nećemo da rađamo za državu, crkvu, naciju, armiju" , "moje telo, moja teritorija" , "ni državu, ni boga blizu jajnika moga" , "stop seksalnim zločinima u crkvi" , "stop mržnji prema ženama" , "ja ću abortirati, neću nikoga pitati" , "sve smo abortirale" itd.

Pored ljubičastih transparenata, "Žene u crnom" su takođe izvele moćan performans koji je ukazao na mešanje Crkve kao institucije u osnovna prava žena na abortus i kontrolu sopstvenog tela.

Celu akciju je obezbeđivalo na desetine policajaca, a komentar SPC je izostao.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju nedelje - Naim Leo Beširi!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.