OGLASILO SE MINISTARSTVO ODBRANE POVODOM SLUČAJA LALOVIĆA: Pukovnik bespravno koristi dva stana!
Foto: Nebojša Mandić

saopštenje!

OGLASILO SE MINISTARSTVO ODBRANE POVODOM SLUČAJA LALOVIĆA: Pukovnik bespravno koristi dva stana!

Nakon ovog događaja, oglasilo se i Ministarstvo odbrane

Objavljeno: 16:07h

Pukovnik Gojko Lalović danas je u 5 do 12 (simbolično, u poslednjem trenutku pre nego što sa porodicom završi na ulici) predao lično molbu za hitan prijem kod predsednika republike, vrhovnog komandanta oružanih snaga.

Pukovnik je zatražio hitan razgovor sa predsednikom Vučićem u cilju rešavanja institucionalne golgote pukovnika Lalovića i njegove porodice, koju je Ministarstvo odbrane već u tri navrata uz pomoć javnog izvršitelja, vojne i civilne policije pokušalo prinudno da izbaci na ulicu iz doma na Bežanijskoj kosi.

Nakon ovog događaja, oglasilo se i Ministarstvo odbrane koje je navelo da penzionisani pukovnik Gojko Lalović bespravno koristi dva stana u Beogradu koji su vlasništvo Ministarstva odbrane, i to: garsonjeru u Pohorskoj ulici i troiposoban stan u Vespučijevoj ulici.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

- Svi postupci koje je imenovani vodio su pravnosnažno okončani, i on nije u sporu sa Ministarstvom odbrane već sa nadležnim sudom koji je doneo presudu. Na osnovu te presude u obavezi je da navedene stanove vrati Ministarstvu odbrane, što uporno odbija i dalje ih bespravno koristi. Bespravnim korišćenjem oba stana Ministarstvu odbrane je učinjena šteta, zbog čega su nadležne službe protiv imenovanog pokrenule postupak za nadoknadu štete.

Garsonjeru u Pohorskoj ulici u Beogradu dobio je na privremeno korišćenje 15.11.2000. godine u vreme kada je bio na dužnosti zamenika predsednika Više stambene komisije. Gospodin Lalović je 13.03.2002. godine lično podneo zahtev da se rešenje o dodeli te garsonjere poništi, što je i učinjeno 10.04.2002. godine, ali je i pored toga i dalje bespravno koristi.

Rešenje za triposoban stan u Vespučijevoj ulici u Beogradu doneto je 14.10.2005. godine kada je obavljao dužnost načelnika prvog odseka odeljenja za stambene poslove.

Naime, na osnovu ličnog zahteva i pisane izjave Gojka Lalovića da želi da učestvuje sopstvenim sredstvima u iznosu od 58 odsto od vrednosti pripadajućeg stana, dodeljen mu je stan u zakup u naselju Bežanijska kosa, u ulici Vespučijeva, površine 93,29 metara kvadratnih. Izjava o sopstvenom učešću od 58 procenata od vrednosti stana direktno mu je omogućila značajno pomeranje na rang listi i dovela ga u poziciju da mu se dodeli troiposoban stan.

Uslov za uvođenje u posed dodeljenog stana bila je upravo uplata 58 posto vrednosti stana, što imenovani nije učinio. S obzirom na to da nije uspunio obaveze iz Ugovora o regulisanju prava i obaveza u rešavanju stambenog pitanja učešćem ličnim sredstvima, navedeno rešenje o dodeli tropiosobnog stana Stambena komisija je oglasila ništavnim još 12. novembra 2008. godine. Uprkos tome, Lalović se bespravno i samoinicijativno uselio u predmetni stan.

Postupak po ovom predmetu je pravosnažno okončan pred nadležnim sudom i doneto je rešenje Trećeg osnovnog suda u Beogradu broj 2II 2013/18 od 1. oktobra 2018. godine protiv izvršnog dužnika Gojka Lalovića radi predaje nepokretnosti stana u ulici Vespučijeva, praznog od lica i stvari izvršnom poveriocu Ministarstvu odbrane – VGC “Beograd”.

Stanje u službi, odnosno postupak penzionisanja pukovnika Gojka Lalovića ne može se dovesti u bilo kakvu vezu sa rešavanjem njegovog stambenog pitanja, jer je njegovo stambeno pitanje rešavano dok se nalazio u aktivnoj službi.

Na osnovu člana 107. stav 2 Zakona o Vojsci Jugoslavije, a po potrebi službe, Gojku Laloviću je prestala profesionalna vojna služba 2005. godine. Protiv te naredbe o prestanku profesionalne vojne službe Lalović je vodio više upravnih postupaka koji su okončani presudom Upravnog suda 10U6053/11 od 20.06.2011. godine. U skladu sa primedbama suda datim u obrazloženju presude, sporoveden je ponovni postupak tako da je imenovanom prestala profesionalna vojna služba 21.09.2011. godine po sili zakona, jer je navršio propisane godine života i više od 40 godina penzijskog staža.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije vode brigu o svojim aktivnim i penzionisanim pripadnicima, ali naglašavaju da su svi oni u obavezi da poštuju i da se pridržavaju zakonskih propisa i normativne regulative, kao i da sprovode odluke nadležnih organa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.