SRBIJI PRETE 4 DANA POTOPA! Obilne kiše počinju u ponedeljak!
Obilne kiše počinju u ponedeljak!, Foto: Dragana Udovičić

opet???

SRBIJI PRETE 4 DANA POTOPA! Obilne kiše počinju u ponedeljak!

Ukupna količina padavina u većini mesta biće od 30 do 60 mm, a lokalno i preko 80 mm uglavnom u zapadnim i centralnim krajevima

Objavljeno:
  • 123

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na obilne padavine, kao i na porast vodostaja reka do kojih će doći početkom sledeće nedelje u Srbiji, što može izazvati nove poplave. Slično upozorenje objavljeno je i u Bosni i Hercegovini, gde se od 12. do 14. maja takođe očekuju obilne padavine.

foto: RHMZ

Kako navode na svom sajtu, u ponedelјak i utorak 13. i 14. maja, na području Srbije biće povremeno sa kišom, plјuskovima i grmlјavinom. Ukupna količina padavina u većini mesta biće od 30 do 60 mm, a lokalno i preko 80 mm uglavnom u zapadnim i centralnim krajevima.

RHMZ ističe kako će zbog obilnih padavina doći i do porasta vodostaja reka.

foto: RHMZ

Vodostaj na Kolubari, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na gornjim tokovima Južne i Zapadne Morave sa pritokama će u periodu od 13. do 16. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Srbiju i region od nedelje uveče do 17. maja ujutro očekuju obilnije padavine, upozorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, naglasivši da su sva vodoprivedna preduzeća u pripravnosti.

foto: Marina Lopičić

Prema prognozama, kako je rekao, od nedelje uveče i naredna četiri dana očekuje se više od 40 do 50 litara padavina po metru kvadratnom, a u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Podsetio je da se to podudara sa situacijom od pre pet godina, kada smo imali velike poplave, zbog čega je posle pres konferencij u ambasadi Slovenije povodom Svetskog dana pčela, i uputio ovo upozorenje.

Ministar kaže i da ne očekuje veće probleme na velikim vodotokovima, ali upozorava da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u Zapadnoj Srbiji.

- Naša vodoprivredna preduzeća preduzela su sve aktivnosti u pogledu osmatranja prostora i angažovanja mehanizacije koja je neophodna. Juče smo uradili sve pripremne aktivnosti, za dva tri dana svi će biti na terenu - rekao je Nedimović.

Kako sada stvari stoje, najviše padavina biće u BiH, kaže ministar, ali upozorava i da oblaci mogu veoma brzo da skrenu i za 50 kilometera i naprave ozbiljan problem.

Mi smo, međutim, ponovio je, spremni da se uhvatimo u koštac sa tim i nadam se da neće biti većih problema.

- Što se tiče same vode i koristi za poljoprivredu ne treba da vam govorim koliko je to važno u ovom trenutku - zaključio je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media