13. I 14. MAJ KRITIČNI, MOŽE DA DOĐE DO POPLAVA! Da li nam preti scenario KAO 2014. GODINE?
Da li nam preti scenario KAO 2014. GODINE?, Foto: Dragana Udovičić

dramatično je!

13. I 14. MAJ KRITIČNI, MOŽE DA DOĐE DO POPLAVA! Da li nam preti scenario KAO 2014. GODINE?

Nadležne služne prate situaciju na terenu i spremne su da pravovremeno reaguju ukoliko to bude potrebno

Objavljeno:

Nivo Tamiša koji se u nedelju uveče izlio kod brane u Tomaševcu, od juče je u opadanju i taj trend će se nastaviti i narednih dana. Stagnacija i opadanje nivoa vode očekuje se i u svim manjim i srednjim vodotocima u Srbiji, kao i na Dunavu, dok će Sava i Tisa od danas biti u konstantnom porastu, sa mogućnošću dostizanja redovne odbrane od poplava.

Ovo su, po rečima Jelene Jerinić iz Sektora za meteorološke i hidrološke prognoze, najave i upozorenja RHMZ, koja se očekuje na rekama u narednih sedam dana. Ona, međutim, preporučuje oprez, jer su već za početak naredne sedmice, 13. i 14. maja, najavljene obilne padavine, što će uticati na porast nivoa vode svih naših reka.

- Do izlivanja Tamiša i plavljenja puta Botoš - Tomaševac, koji je ovakvim vodostajima i predviđen za plavljenje, došlo je u nebranjenom području - kaže Jerinić.

Ona dodaje da je vodostaj ove reke pre dva dana bio je vrlo visok, a kod Jaše Tomić, svega 20 centimetara ispod nivoa vanredne odbrane od poplava.

13. I 14. maj kritični

Narednih dana, zbog kiša u Rumuniji, Tamiš će biti u usporenom opadanju, ali treba biti posebno oprezan 13. i 14. maja zbog najavljenih velikih padavina i u Srbiji i u Rumuniji. Štaviše, ciklon koji donosi ove padavine blago se pomerio, pa će uticati i na vodostaj Nere, Brzave i Karaša.

Pretnja od poplava, koje će, po svemu sudeći, ove sedmice zaobići Srbiju, međutim ne prestaje.

- Svi manji i srednji vodotoci biće u stagnaciji i manjim kolebanjima, ali će početkom naredne sedmice biti u umerenom i većem porastu.

Kada je reč o velikim rekama, Sava će od danas biti u porastu, a od 13. maja čak i u većem, pa će biti neophodna redovna odbrana od poplava. Tisa je, takođe, u konstantnom porastu, a nivo redovne odbrane dostići će 16, 17 i 18. maja. Dunav će od danas do ponedeljka stagnirati, a potom i rasti, ali neće dostići upozoravajuće nivoe. Plovni Begej je u stagnaciji ili blagom opadanju, a reka Tisa će narednih dana biti u blagom porastu, ali za svega nekoliko centimetara.

Kako pišu "Novosti", u lozničkom kraju, gde su Drina, Jadar, ali i manje reke, pre pet godina, napravile velike poplave, rizika od izlivanja reka, zasad, nema. I vodostaj Save kod Šapca juče je iznosio 164 centimetara, očekuje se da će do kraja sedmice dostići 200 centimetara, ali to je daleko od kote 400 kada se proglašava redovna odbrana. I u kraljevačkom kraju sve reke su u svojim koritima i bar zasad nema opasnosti od izlivanja ili eventualnih poplava.

Nadležne služne prate situaciju na terenu i spremne su da pravovremeno reaguju ukoliko to bude potrebno.

Ponovo zahlađenje, kiše i sneg

- Od nedelje, 12. maja i u polovini prve sedmice očekuje nas opet jače zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, u planinskim predelima, iznad 1.500 metara ponovo snežne padavine - rekao je meteorolog Nedeljko Todorović za "Blic" i dodao da, gledajući narednih 10 do 15 dana, očekuje nas "tipično majsko vreme" sa čestom pojavom kiše, pljuskovima i grmljavinom.

Natprosečna količina padavina

Todorović kaže i da se očekuje natprosečna količina padavina, ponegde i dvostruko veća u odnosu na dvogodišnje proseke.

- Analizirajući očekivanu prognoziranu količinu padavina u prvoj polovini maja meseca, kolege hidrolozi očekuju da bi u narednoj sedmici srednji i mali vodotoci imali porast do granice redovne odbrane od poplava, a inače veliki vodotoci neće još da reaguju na ove majske kiše - potvrđuje Todorović za "Blic".

U majskim zahlađenjima sa ovakvim temperaturama uobičajena je pojava snega, kaže Todorović i dodaje da se to odnosi na planinske predele, kao što su u nižim predelima uobičajene obilne kiše, a po razvedravanju čak i da bude mraza.

- Maj mesec je izuzetno promenljiv i poznat je u ovom delu sveta, u Evropi i kod nas na Balkanu, kao jedan od najkišovitijih meseci zajedno sa junom, a sa kišom dolazi i svežina, koja se ne javlja svake godine u intenzitetu kao što je ove, ali ovo su uobičajene vremenske prilike, ne za svaku godinu, gledajući duži niz decenija - kaže Todorović Blicu.

Malo oluje, malo 30 stepeni

U drugoj polovini maja, kao i u junu biće toplije vreme, temperature i oko 30 stepeni, nekim danima i iznad, kaže meterolog i dodaje da ipak i dalje ostaje da u dobrom broju dana, bar trećini, bude popodnevnih lokalnih pljuskova i grmljavina, kao i nepogoda sa kratkotrajnim olujnim vetrom, velikom količinom padavina i pojavom grada.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.