PLAĆAJU I PO 30.000 €: U ovim zemljama u Evropi Srbi sve češće sklapaju fiktivne brakove
Fiktivni brak kao rešenje finansijskih problema, Foto: Profimedia

SVE ZA PAPIRE

PLAĆAJU I PO 30.000 €: U ovim zemljama u Evropi Srbi sve češće sklapaju fiktivne brakove

Sve više državljana Evropske unije nude fiktivan brak našim sugrađanima

Objavljeno:

"Nudim brak u Nemačkoj ženi ili devojci, ne mlađoj od 28 godina. Fiktivan brak pod navodnicima, jer ne isključujem mogućnost pravog odnosa. Pomoć oko vize, pronalaska posla, uklapanja u sredinu. Smeštaj se, naravno, podrazumeva na istoj adresi”, stoji u jednom u moru oglasa koji nude lažne brakove u zamenu za novac, kojima su preplavljene domaće internet stranice.

Naime, sve je više državljana Evropske unije koji nude fiktivan brak našim sugrađanima, a najčešće se prodaje potpis na venčanom listu Nemačke i Švajcarske. Ipak, advokati upozoravaju da se iza mnogih oglasa u kojima se nude ovakvi brakovi krije velika prevara, navode mediji.

"Mnogi žele da žive u Nemačkoj i Švajcarskoj, pa se za fiktivne brakove u ovim državama traži i do 30.000 evra. Ipak, plaćanjem ove paprene cifre, problem se ne rešava. Svako ko se upusti u ovakvu avanturu mora znati da minimum pet godina mora da živi sa svojim lažnim suprugom, jer su kontrole u ovim uređenim zemljama vrlo rigorozne. Supružnici se ispituju bukvalno u sitna crevca. Postavljaju im se unakrsna pitanja, od toga koju muziku najviše vole do detalja o zajedničkim putovanjima i poklonima koje jedno drugom daruju. Takve kontrole su nenajavljene i mogu da budu česte - kaže “ Željko Simić, advokat za brakorazvodne parnice iz Beograda.

Ipak, naš sagovornik ističe da iza velikog broja oglasa koji nude lažni brak u inostranstvu stoje prevaranti, zbog čega je mnogo Srba kojima je san o životu u zemljama zapadne Evrope, ostao nedosanjan, a pored toga su ostali i bez novca.

"Postoje organizovane grupe koje love ljude spremne da plate za fiktivan brak. Oni godinama prave profile na društvenim mrežama koji broje po nekoliko hiljada pratilaca i stalno postavljaju lažne fotografije, kako bi delovali uverljivo. Uglavnom se predstavljaju kao sredovečni muškarci ili žene koji žele da pomognu nekome tako što će stupiti sa njim u fiktivan brak. Dostavljaju falsifikovana dokumentaciju i traže da se pre stupanja u brak plati kaucija od 1.000 evra, kako bi tobože znali da je zainteresovani ozbiljan. Prevare dnevno po nekoliko ljudi, a onda posle pet do deset dana ukinu nalog na društvenim mrežama i isključe telefonski broj - navodi Simić.

Budući da je fiktivni brak kažnjiv zakonom, žrtva ovakve prevare ne sme ni da prijavi počinioca jer bi kompromitovala sebe i zauvek zatvorila vrata neke od obećanih zemalja.

BONUS VIDEO: Ivica iz rata na Košarama ima uspomenu NATOPLJENU NJEGOVOM KRVLJU i pamti JAUKE

(Espreso.co.rs / B92 / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.