U ALEKSINCU POČELA SEČA DRVOREDA: Krenula rekonstrukcija glavne ulice, grupa meštana zaustavila radove
Aleksinac, Foto: čitalac Kurira/Dušan Ostojić

U PLANU SEČA 45 STABALA

U ALEKSINCU POČELA SEČA DRVOREDA: Krenula rekonstrukcija glavne ulice, grupa meštana zaustavila radove

U narednih nekoliko dana trebalo bi da bude posečeno 45 stabala lipe i kestena

Objavljeno:

Na šetalištu u centru Aleksinca jutros je počela seča drvoreda zbog predstojeće obnove te centralne ulice, ali je grupa meštana iz protesta zbog uništavanja zdravih stabala blokirala te radove.

U narednih nekoliko dana trebalo bi da bude posečeno 45 stabala lipe i kestena.

Kako je agenciji Beta rekao Aleksinčanin Dušan Ostojić radnici tamošnjeg javnog komunalnog preduzeća obustavili su seču pošto se na šetalištu okupilo više desetina žitelja Aleksinca.

- Blokirali smo seču drvoreda nakon što su posekli pet stabala, ali pitanje je šta će biti narednih dana. Plašimo se da će narednih dana nastaviti ono što su započeli - rekao je Ostojić.

Prema najavi predstavnika opštine Aleksinac u narednih sedam meseci pešačka ulica biće kompletno rekonstruisana, a umesto lipe i kestena, biće posadjena stabla javora.

U opštini Aleksinac kažu da šetalište nije rekonstruisano poslednjih 50 godina, a da stabla lipe, osim što ispuštaju alergene, oštećuju kanalizaciju i trotoare.

Prema njihovim najavama u pešačkoj ulici biće postavljena nova kanalizacija, zamenjena javna rasveta i izgrađena fontana, a umesto asfalta biće postavljene granitne ploče.

Rekonstrukcija će koštati oko 170 miliona dinara, od čega će 50 odsto finansirati Ministartsvo privrede koje je i sprovelo javnu nabavku za izvođenje radova.

Više od 600 stanovnika Aleksinca potpisalo je proteklih dana on-lajn peticiju protiv seče stabala na šetalištu.

Podsetimo, po društvenim mrežama se radnije proširila priča da će umesto lipa biti zasađene "plastične palme", ali predsednik opštine je za Espreso ovo odbacio kao glupost:

- To da će biti posađene palme kineske proizvodnje je jako neozbiljno od strane tog ko je dezinformaciju proširio, samo im je falilo da kažu da te palme rađaju južno voće. Pa, ako nešto nije predviđeno projektom. Ono što jeste predviđeno projektom je ponovno zasađivanje drvoreda, a zelenila će biti više nego sada - rekao je Nenad Stanković i objasnio zašto problem ivičnjaka i trotoara rešava na ovaj način.

BONUS VIDEO:

ONO KADA TI MRKI MEDVED PROVERAVA KAKAV TI JE AUTO! A vi se tresete za volanom (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.