VOZAČI, uz ove trikove možete uštedeti i do 20 odsto goriva
Uz malo truda možete mnogo uštedeti, Foto: Zorana Jevtić

PROBAJTE, ŠTA VAS KOŠTA?

VOZAČI, uz ove trikove možete uštedeti i do 20 odsto goriva

Pametnim korišćenjem klimatizacijskog uređaja, ili potpunim odustajanjem od njegovog korišćenja i redovnom proverom pritiska u gumama vozač prosečnog automobila može da uštedi oko 1,5 litara goriva na 100 kilometara

Objavljeno:

Cene goriva ovih dana su ponovo probile psihološku granicu od 150 dinara, a predviđa se da će i dalje rasti. Povodom toga donosimo neke jednostavne trikove kojima možete uštedeti i do 20 odsto goriva.

Cene goriva ovih su dana skočile na više od 150 dinara, a dizel je i 164, a s obzirom na to da je to tek početak, neminovne su glavobolje domaćih vozača. Mnogi će se zbog toga voziti manje i posezati za alternativnim metodama prevoza kako bi smanjili troškove vezane uz automobil. Kako biste to izbegli poslužite se jednostavnim trikovima kojima ćete i na samom automobilu uštedeti značajnu svotu novca. Isključite klimatizacijski uređaj i vodite računa o ispravnome pritisku u gumama, jer godišnje se tako može uštedeti i više od 20. 000 dinara.

Klimatizacijski uređaj je danas nezaobilazni deo opreme u svakome modernom automobilu, ali realno gledano, on nam je retko kada zaista baš neophodan. "Paklene vrućine" svake godine traju samo nekoliko nedelja, sve ostalo je moguće preživeti i bez klimatizacijskog uređaja koji, zavisno od automobila, može trošiti i više od dve litre goriva na 100 kilometara.

Povećana potrošnja zbog tog uređaja posebno je izražena u gradu i u automobila sa zastarelim tipovima ručnih klimatizacijskih uređaja. Dodatno znojenje u njima itekako se isplati. Ali i spušteni prozori takođe "troše" gorivo. Oko 0,2 l/100 km pri 80 km/h. Veliki potrošač goriva su i gume, pre svega zbog nedovoljnog pritiska u njima. Istraživanje koje je sproveo Bridžston pokazuje da se svake godine u zemljama EU zbog preniskog pritiska u gumama potroši neverovatnih 38 milijardi dinara goriva. Još pesimističnija studija jednoga škotskog vulkanizerskog lanca govori o devet milijardi izgubljenih dinara godišnje samo u Velikoj Britaniji. Zavisno od pritiska, vrste guma i automobila, nedovoljno naduvane gume mogu koštati od pet i 15 odsto više goriva.

Pametnim korišćenjem klimatizacijskog uređaja, ili potpunim odustajanjem od njegovog korišćenja i redovnom proverom pritiska u gumama vozač prosečnog automobila može da uštedi oko 1,5 litara goriva na 100 kilometara. Na godišnji prosek oko 15 hiljada kilometara to je 225 litara eurodizela, ili 35.000 dinara, odnosno 36.673 dinara za evrosuper 95. Ušteda je to "koja se oseti". Takođe, osim ekonomičnog korišćenja klima-uređaja i pravilnog pumpanja guma, male količine goriva mogu uštediti i redovne promene potrošnih delova poput ulja, filtera i svećica, a i do pet posto manje goriva auto će trošiti ako s krova skinete bilo kakve nosače. Uz to, u vožnji je pametno razmišljati unapred prilikom dolaska na raskrsnicu ili ulaska u krivine te minimalno koristiti kočnicu ili gas, odnosno treba da se potrudite da zadržite što veću brzinu kretanja pri ulasku u krivinu (naravno u situacijama i krivinama koji to dozvoljavaju), kako bi se pri izlasku iz nje potrošilo što manje goriva na ubrzanje.

Za kraj, na otvorenom putu ili auto-putu preporučuje se korišćenje tempomata, koji će održavati konstantnu brzinu i potrošnju goriva. Ipak, radi bolje potrošnje, ne preporučuje se njegovo korišćenje na uzbrdicama.

BONUS VIDEO:

OVAJ ČOVEK JE PROTIV ĐURE! Više neće da kupuje u njegovoj pekari, evo šta kaže

(Espreso.co.rs/24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.