SRBIJI PRETI NOVI ČERNOBILJ: Alarmantno upozorenje stručnjaka! Zapalila se nuklearka, reaktori hitno pogašeni!
Direktorat svakodnevno 24 sata prati nivo radioaktivnosti i o bilo kakvim promenama javnost će biti blagovremeno obaveštena, Foto: screenshoot/Twitter

oglasili se

SRBIJI PRETI NOVI ČERNOBILJ: Alarmantno upozorenje stručnjaka! Zapalila se nuklearka, reaktori hitno pogašeni!

Vlada uznemirenost među građanima

Objavljeno:

Povodom informacije koja je objavljena u medijima u vezi sa požarom na transformatoru u nuklearnoj elektrani Rivne u Ukrajini, na zvaničnom portalu za razmenu informacija o nuklearnim događajima Međunarodne agencije za atomsku energiju, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je da nema opasnosti po našu zemlju.

- Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije nije zabeležio povećanje jačine ambijentalne ekvivalentne doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje. Sve do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Srbiji u skladu su sa varijacijama prirodnog fona zračenja, i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama. Prosečne vrednosti jačine ambijentalne ekvivalentne doze gama zračenja za Srbiju kreću se u intervalu od 100-150 nSv/h - kaže direktor Direktorata Slađan Velinov.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je regulatorno telo u oblasti radijacione i nuklearne sigurnosti. Prema Konvenciji o ranom obaveštavanju, u Republici Srbiji Direktorat je nadležan za razmenu informacija sa MAAE i ima pristup zvaničnom portalu za razmenu informacija o nuklearnim događajima. U slučaju događaja usled koga bi bila ugrožena sigurnost, Direktorat blagovremeno obaveštava javnost.

Na sajtu Direktorata na svakih 30 minuta ažuriraju se podaci o merenju jačine ambijentalne ekvivalentne doze gama zračenja u vazduhu u okviru Sistema rane najave, koji čine 9 mernih stanica lociranih u Republici Srbiji - od Subotice do Kosovske Mitrovice.

Podaci su dostupni i na zvaničnoj veb prezentaciji evropske platforme EURDEP (EUropean Radiological Data Exchange Platform), sa kojom naša Direktorat ima potpisan sporazum o razmeni radioloških podataka (takođe dostupno na našem sajtu).

Direktorat svakodnevno 24 sata prati nivo radioaktivnosti i o bilo kakvim promenama javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Prethodno, ukrajinske vlasti saopštile su da je u u nuklearnoj elektrani u Rivni, na zapadu zemlje, izbio požar zbog kog je jedan reaktor ugašen ali da nivo radioaktivnosti nije povećan i da nema opasnosti.

Ukrajina je 1986. bila poprište najveće nuklearne katastrofe u istoriji, kada je tokom testova eksplodirao jedan od reaktora nuklearne elektrane u Černobilju.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.