SERIJA MISTERIOZNIH PAKLENIH DOGAĐAJA U KURŠUMLIJI U POSLEDNJIH 7 DANA: Niko ne može da objasni ŠTA SE DEŠAVA!
Nekoliko nemilih dogadjaja u Kuršumliji u samo nedelju dana, Foto: Profimedia, Printscreen/Google Maps, Ilustracija/Espreso.co.rs

haos!

SERIJA MISTERIOZNIH PAKLENIH DOGAĐAJA U KURŠUMLIJI U POSLEDNJIH 7 DANA: Niko ne može da objasni ŠTA SE DEŠAVA!

Predsednik opštine Radoljub Vidić kaže da je trovanje pasa, ; "velika tragedija"

Objavljeno:

U samo nedelju dana u Kuršumliji su dva puta dogodilo masovno trovanje pasa, divlji arheolozi su prekopali i verovatno opljačkali srednjovekovni arheološki lokalitet Marina kula, a istovremeno su vandali polomili i počupali ceo drvored lipa u dužini od dva kilometra.

Nijedan od ovih dogadjaja nije rasvetljen, a sve se ponovilo više puta, kazao je agenciji Beta predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

Drvored lipa, na ulazu u Kuršumliju, u dužini od dva kilometra, do sada je šest puta uništavan,a sadnice su polomljene ili isčupane. ; Akcijom svih zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama, drvored je obnovljen, sedmi put, sa nekoliko stotina novih sadnica lipa.

Predsednik opštine je kazao da je slučaj svaki put prijavljivan policiji, medjutim "niti je otkriven počinilac, niti je sprečeno da se lipe ponovo uništavaju".

"Zvanično smo sproveli sve što je potrebno u vezi prijavljivanja ovog vandalskog čina. Medjutim, to se ponavlja i ne znamo šta više učiniti i sprečiti vandale da lome mlade sadnice", rekao je Vidić.

Istovremeno, direktor Javno komunalnog preduzeća "Toplica" Vojimir Čarapić kaže da ni to preduzeće nema način da sačuva drvored od nekoliko stotina lipa.

"Sve što možemo je da sadimo nove.Da je policija reagovala i pronašla krivce, drugačije bi bilo i sigurno ne bi sedam puta sadili i obnavljali ovaj drvored", kazao je Čarapić.

Gotovo u isto vreme, kada su vandali lomili i čupali lipe, u centru grada se dva puta ponovilo masvno trovanje pasa.

Predsednik opštine Radoljub Vidić kaže da je trovanje pasa, ; "velika tragedija".

"Zaista je to poražavajuća informacija, jer mi imamo ugovor sa jednom firmom koja hvata pse lutalice I odvozi ih u azil. Dva puta se ponovilo trovanje i to nam ne ide na čast. Krivci, opet nisu pronadjeni", kazao je Vidić.

Prema nezvaničnim informacijama, samo jednog jutra je u gradu pokupljena puna traktorksa prikolica uginulih pasa i odvezena na gradsku deponiju.

Prvi put su otrovane lutalice, a posle dva dana i vlasnički psi.

Sara Radenković (21) čijeg su psa otrovali u dvorištu, kaže da je iste večeri prijavljeno više od deset otrovanih pasa.

"Pronašli smo kriške hleba, posute plavim prahom, verovatno cijanidom. Bilo je mnogo tih kriški hleba, razbacanih svuda po ulicama. Slučaj smo prijavili i policiji i nadležnim inspekcijama ", rekla je Sara Radenković.

U kuršumlijskoj sanitarnoj, komunalnoj i veterinarskoj inspekciji su kazali da "niko od njih nije nadležan za taj slučaj, pa tako niko nije ni reagovao".

Da zlo bude veće, istih dana, arheološki lokalitet Marina kula, nadomak Kuršumlije, osvanuo je prekopan.

Radoljub Vidić kaže da divlji arheolozi organizovano dolaze i sa modernim aparatima za detektovanje.

"To je za osudu, ne samo moralnu. Oštetili su ovaj lokalitet, koji je od neprocenjive vrednosti", kaže Vidić.

Arheolog Milan Savić, kazao je Beti da su divlji arheolozi na lokalitetu Marina Kula iskopali oko dve stotine malih sondi i nekoliko velikih, a da je jedna je čak i preko dva i po metra dubine i širine. ; ; "Te nestručne iskopine, na ovom važnom lokalitetu su u velikoj meri devastiorale arheološke slojeve i narusile arheološku sliku Marine kule", kazao je Savić.

U sva tri dogadjaja, vandalima, trovačima pasa i divljim kopačima, na ruku je išlo to što su inspekcije prebacivale odgovornost sa jedne na drugu, a policija ćutala.

Predsednik opštine Kuršumlija kazao je da su se svi ovi dogadjaji ponovili više puta a počinioci ni do danas nisu otkriveni niti procesuirani.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.