SAMO MI SE ZAMAGLILO, A ONDA SAM BIO MRTAV POLA SATA: Deka (72) iz Aleksinca kog su uspeli da OŽIVE se SVEGA SEĆA
Deka (72) iz Aleksinca kod su uspeli da OŽIVE se SVEGA SEĆA, Foto: Zorana Jevtić

bio na pregledu

SAMO MI SE ZAMAGLILO, A ONDA SAM BIO MRTAV POLA SATA: Deka (72) iz Aleksinca kog su uspeli da OŽIVE se SVEGA SEĆA

Zahvalan sam doktorkama i svom medicinskom osoblju - ispričao je Rajković

Objavljeno:

Aleksandar Rajković (72) iz Aleksinca bio je na pregledu kod kardiologa kada se, po izlasku iz ordinacije, iznenada srušio. Zahvaljujući brzoj reakciji lekara, anesteziologa, medicinskih sestara i radnika službe obezbeđenja, njegov život je spasen nakon polučasovne reanimacije.

Posle tri dana u komi i dvadesetodnevnog oporavka, njegovo stanje je dobro, a za medicinske anale ostaje i podatak da je čovek u osmoj deceniji života, koji je u kliničkoj smrti bio dva puta po 10 minuta tokom reanimacije, prošao bez većih neuroloških oštećenja, piše Blic.

- Bio sam na pregledu, krenuo iz ambulante dalje na preglede kod lekara. Onda mi se sve zamaglilo pred očima i od tada se ne sećam ničega. Osvestio sam se u sobi u bolnici. Nisam znao da sam skoro pola sata bio mrtav. Evo, prvi put sad to čujem. Srećan sam što se to desilo u holu ambulante, jer su mi odmah ukazali pomoć i spasili mi život. Zahvalan sam doktorkama i svom medicinskom osoblju - ispričao je Rajković.

Dr Teodora Stanojlović kaže da je on bio lakši kardiološki pacijent i da zbog ugrađenog pejsmejkera dva puta godišnje dolazi na kontrolu u specijalističku kardiološku ambulantu.

- Razgovarali smo normalno i on je izašao. Posle nekoliko minuta pozvali su me jer se u holu ispred ambulante srušio. Dotrčali smo svi i videli da ima opasnu aritmiju koja svaku osobu vodi u kliničku smrt - objašnjava dr Stanojlović.

Ona je sa dr Milenom Radosavljević, dvojicom anesteziologa i ostalim medicinskim osobljem učestvovala u reanimaciji Rajkovića.

- Uključili smo defibrilator. Pacijent nije odmah odreagovao pozitivno, već tek posle tri-četiri udara. Došao je i anesteziolog, intubirali su ga, masirali mu srce, primenili smo sve principe reanimacije. Počeo je da reaguje, da daje znake kao da se vraća u život, pa opet klinička smrt. Trajalo je nekih pola sata i tek posle uporne reanimacije, došlo je do prihvatanja srčanog rada - priča dr Stanojlović.

Ona dodaje da će Rajković dobiti specijalni pejsmejker za te maligne aritmije. Veliki doprinos spasavanja dao je i radnik obezbeđenja Bojan, koji je alarmirao anesteziologe, pozvao tim za reanimaciju Hitne pomoći, donosio potrebnu aparaturu i učestvovao u reanimiranju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.