Skandalozno pisanje nekih medija u Srbiji o Notr Damu: Ambasador Francuske NEĆE DA ĆUTI! EVO ŠTA JE REKAO
Notr Dam u plamenu!, Foto: Printscreen / Youtube, Printscreen / Twiter

KRITIKA JE STIGLA

Skandalozno pisanje nekih medija u Srbiji o Notr Damu: Ambasador Francuske NEĆE DA ĆUTI! EVO ŠTA JE REKAO

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni ocenio je da je skandalozno pisanje pojedinih srpskih medija o požaru u Notr Damu

Objavljeno: 21:18h

On je ocenio da je skandalozno pisanje o požaru kao o kazni zbog postavljanja zastave Kosova u toj katedrali na godišnjicu završetka Prvog svetskog rata, ali i zahvalio vlastima i građanima Srbije na porukama podrške.

Mondoloni je novinarima u Beogradu rekao da su ga negativni komentari duboko pogodili i da ima samo prezir prema ljudima koji takve stvari izgovaraju.

"Za mene to nije Srbija koju sam upoznao i zavoleo u ovih poslednjih 18 meseci koliko sam ovde. Mislim da ljudi koji to rade pretendujući da brane svoju zemlju zapravo čine veliku štetu", rekao je Mondoloni.

On je dodao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, kao i mnogi članovi vlade, ali i građani Srbije slali poruke saosećanja i solidarnosti čitave noći.

"Ono što se sinoć dogodilo u Parizu je tragedija za čitavu Francusku i čitav francuski narod", rekao je ambasador i dodao da se "život za nekoliko časova zaustavio u Francuskoj dok su se vatrogasci borili sa vatrom".

On je kazao da su se francuski predsednik Emanuel Makron i vlada odmah uputili na mesto požara i podsetio na jučerašnje reči predsednika Makrona da je požar u Notr Damu tragedija za čitavu francusku naciju.

"Za sve Francuze koje god da su veroispovesti, to je predstavljalo jedan udar na deo naše istorije koji je pretrpeo veliku štetu", rekao je Mondoloni i dodao da je to velika šteta i za svetsku kulturnu baštinu pošto se radi o spomeniku od neprocenjive vrednosti.

On je naveo da je najgore izbegnuto zahvaljujući hrabrosti vatrogasaca i da je izgleda sama konstrukcija ostala čitava, kao i to da će Francuska obnoviti Bogorodičinu crkvu i da je još jutros pokrenuto dobrovoljno prikupljanje priloga u zemlji i inostranstvu.

Govoreći o pričinjenoj šteti, ambasador je rekao da je još prerano za procenu, ali da je bilans tragičan jer su izgoreli drveni delovi iz 13. veka, kao i da su vatrogasci rekli da treba sačekati 48 sati pre nego što može da se govori koliko je sama struktura ugrožena.

"Međutim, zahvaljujući izuzetnim zalaganjima vatrogasaca, njih 20 je naime ušlo u severnu kulu Notr Dama i na taj način su zapravo sprečili dalje širenje požara i zahvaljujući tome cela struktura Notr Dama zapravo nije otišla u pepeo", rekao je Mondoloni.

Dodao je da je sačuvano mnogo predmeta od neprocenjive vrednosti, kao što je Hristova kruna, veliki vitraž, zatim mnogo toga iz same riznice i oltar, a kako je rekao, orgulje unutar katedrale takođe su pretprele štetu, ali su spasene.

"Šteta jeste velika i sigurno da će biti potrebno više godina i više stotina miliona evra za samu rekonstrukciju", rekao je ambasador i dodao da je siguran da će taj dragulj svetske baštine biti obnovljen.

BONUS VIDEO:

NE OVO NIJE NOŽ! Nikad ne biste pogodili šta je u pitanju! Svakako mnogo opasnije nego što izgleda! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.