NUNS I NDNV OSUDILI ODLUKU TELEVIZIJE 02: Bune se zbog intervjua s osobom koja je pretila JUGOSLAVU ĆOSIĆU
Bogoljub Pješčić, Foto: Printscreen / O2TV

PROTEST

NUNS I NDNV OSUDILI ODLUKU TELEVIZIJE 02: Bune se zbog intervjua s osobom koja je pretila JUGOSLAVU ĆOSIĆU

Pješčić je čovek za koga se priča da je nedavno pretio direktoru programa N1 Jugoslavu Ćosiću i glavnom uredniku agencije Beta Draganu Janjiću

Objavljeno:

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju zbog odluke televizije O2 da svoju emisiju Fokus daju na raspolaganje Bogoljubu Pješčiću, čoveku koji je navodno pretio direktoru programa N1 Jugoslavu Ćosiću i glavnom uredniku agencije Beta Draganu Janjiću.

- Neprihvatljivo je da televizija sa nacionalnom frekvencijom omogući čoveku o čijim pretnjama dvojici uglednih novinara je obaveštena javnost i koga je tim povodom saslušala policija, da emisiju iskoristi za nastavak kampanje protiv Ćosića i Janjića iznoseći neargumentovane kritike i optužbe te da tako vrši javni pritisak na te dve medijske kuće.

NUNS i NDNV podsećaju da je nezadovoljstvo uređivačkom politikom pravo svakog građanina, da za izražavanje tog nezadovoljstva postoje razni mehanizmi, od Saveta za štampu kao samoregulatornog tela do Regulatornog tela za elektronske medija. Međutim, to nezadovoljstvo ne sme i ne može biti inspiracija i opravdanje za otvorene pritiske, pretnje i zastrašivanje novinara i medija.

“Sve što je taj čovek izgovorio je neistina”, izjavio je direktor N1 Jugoslav Ćosić za agenciju FoNet sinoć posle emisije, reagujući na tvrdnje Pješčića da nije pretio ni njemu ni glavnom i odgovornom uredniku Bete Draganu Janjiću. Prema Ćosićevim rečima, imajući u vidu količinu laži koju je Pješčić izgovorio i način na koji ih kombinuje, jasno je da se ne radi o slučajnoj i individualnoj provokaciji, već da se radi o smišljenoj kampanji, posebno sada kada mu se za te laži otvara prostor na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Podsećamo da je Pješčić krajem marta glavnom uredniku Bete Draganu Janjiću poslao preteću poruku: „Ako u subotu bude nereda, čini mi se da će Beta biti spaljena. Ništa strašno kao u RTS, demokratski izraženo nezadovoljstvo“, saopštile su ove organizacije.

Samo dve sedmice ranije, Pješčić je pozvao telefonom Jugoslava Ćosića, u razgovoru se lažno se predstavio kao službenik Vlade SAD i pretio mu dovodeći N1 u vezu sa terorizmom, dodali su.

Sa druge strane, bivši vlasnik internet-provajdera Apsolut OK Bogoljub Pješčić rekao je da nije pretio uredniku Bete Draganu Janjiću i direktoru programa N1 Jugoslavu Ćosiću.

“Nisam pretio. Ali je neophodno to sve objasniti. Ja sam sa gospodinom Ćosićem razgovarao 32 minuta, on je kasnije tvrdio da se čak i ne poznajemo, onda sam mu poslao naše zajedničke fotografije iz određenih perioda, te je apsolutno jasno da se dobro poznajemo kao i da to nije pretnja jer je razgovor trajao toliko dugo. Taj razgovor je snimljen i sa mog telefona ga je skinula Uprava kriminalističke policije. Na osnovu toga je ta njegova prijava potpuno odbačena”, rekao je Pješčić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.