ZORANA MIHAJLOVIĆ: Na letovanje preko novog asfalta Koridora 10 i 11
Zorana Mihajlović, Foto: Printscreen/RTS

najava ministarke

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Na letovanje preko novog asfalta Koridora 10 i 11

Ističe da se značaj Koridora 10 vidi po broju automobila koji kroz njega prolaze

Objavljeno:

Već krajem aprila auto-put kroz Grdelicu biće spreman da se pusti u rad, najavila je ministarka Zorana Mihajlović. Ističe i da će 103 kilometra Koridora 11, između Obrenovca i Preljine, biti u funkciji pre leta.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je asfaltirano najteže gradilište u Evropi – auto-put u Grdeličkoj klisuri, dužine 26,3 kilometra.

"Put kroz Grdeličku klisuru je sada asfaltiran i već krajem aprila ona može da bude puštena u rad", rekla je Mihajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da se značaj Koridora 10 vidi po broju automobila koji kroz njega prolaze.

"Godine 2014. imali smo 34 miliona automobila, uglavnom su nas zaobilazili i odlazili drugim, paralelnim Koridorom 4 preko Bugarske i Rumunije. Završili smo 300 kilometara auto-puta za poslednje četiri godine. Prošle godine imali smo 58 miliona automobila na Koridoru 10, ove godine očekujemo bar 60 miliona", istakla je Mihajlovićeva.

Navodi da auto-put nije važan samo zbog tranzita, već i za privlačenje investitora kojima je uvek prvo pitanje kako da se priključe na Koridor.

Pored Koridora 10 koji se završava, završava se i 103 kilometra Koridora 11, između Obrenovca i Preljine. Ta deonica biće puštena u rad pre leta. U decembru će biti završena i deonica Surčin–Obrenovac.

Kreću novi radovi, u junu i na Moravskom koridoru

Ministarka Mihajlović će se narednih dana sastati sa kineskim investitorima u Dubrovniku. Kinezi su do sada pet milijardi evra uložili u Srbiji, a predstoji potpisivanje novih vrednih memoranduma.

"U infrastrukturi su to uglavnom krediti za koje država daje garancije. Da nismo finansijski sposobni, mi ne bismo mogli da damo te garancije i ne bismo mogli u Dubrovniku da potpišemo memorandum za deonicu Beograd–Surčin vredan 70 miliona evra, i memorandum za deonicu ka Crnoj Gori Požega-Boljare, procena te deonice je između 1,5 do dve milijarde evra", navela je Mihajlovićeva dodajući da sledeće godine počinje da se radi deonica Beograd-Surčin.

Do juna će početi da se radi deonica Preljina–Požega, na Koridoru 11. Slede i radovi na novom auto-putu ka BiH, Sremska Rača – Kuzmin. U junu počinju i radovi na Moravskom koridoru, deonica Pojate–Preljina.

Tako ćemo imati neprekidan auto-put od Beograda do Čačka u dužini od 120 kilometara, što je važno zbog bezbednosti.

"Nije važno to samo zbog povezivanja sa Crnom Gorom. Ibarska magistrala je magistrala smrti i sve što možemo treba da uradimo da što pre imamo Koridor 11", rekla je Mihajlovićeva.

Građani ne smeju ni minut da budu maltretirani

Ministarka Mihajlović je povodom najave prekida štrajka u katastru, koji traje 37 dana, rekla da se nada da se više neće desiti "da građani i minut budu maltretirani", jer je država prethodnih godina mnogo toga uradila – uvela je elektronsku građevinsku dozvolu, elektronske planove, a delom i elektronski katastar.

Mihajlovićeva je istakla da se za upis u katastar ne ide više na pet ili šest šaltera i da se novi predmeti rešavaju za pet do sedam dana. Ostalo je, ipak, nekoliko hiljada starij predmeta.

"Nasledili smo 35.000 predmeta od prethodne vlasti. Zaposlili smo nove ljude i rešavali. ostalo je nekoliko hiljada starih predmeta. Žao mi je, ali brže nije moglo", zaključila je Mihajlovićeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.