SRBIJI VRAĆAJU VIZE NA MALA VRATA?! Pasoš više nije dovoljan za putovanje, TREBAĆE VAM I OVI PAPIRI
Posle podnošenja zahteva, putnik koji namerava da krene u šengenski prostor EU će u roku od 96 sati dobiti odgovor, Foto: Shutterstock, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

NOVITETI

SRBIJI VRAĆAJU VIZE NA MALA VRATA?! Pasoš više nije dovoljan za putovanje, TREBAĆE VAM I OVI PAPIRI

Ovu odluku bi trebalo da potvrdi Evropski parlament!

Objavljeno: 20:41h

Uproks najavljenim promenama oko traženja dozvola za ulazak u prostor Šengena do sada nije bila potrebna viza, međutim, spekuliše se o tome da će biti potrebna dozvola za ulazak koja će se tražiti od Evropske unije putem interneta.

Da li nam uvode vize na mala vrata i hoćemo li plaćati taksu?

Šta sve ovo zapravo znači?

Kako je najavljeno, državljani zemalja Zapadnog Balkana će morati putem interneta da traže od Evropske unije dozvolu za ulazak u prostor Šengena, a pritom i da plate taksu od sedam evra.

foto: Profimedia

Sa ovom odlukom su saglasni ambasadori zemalja EU, a čeka se da je potvrdi Evropski parlament, a potom i Savet ministara Unije tako da bi od januara 2021. godine ova odluka trebalo da stupi na snagu u okviru sistema ETIAS, a to će se odnositi na državljane svih zemalja izvan Unije.

Kako će izgledati procedura

Nakon podnošenja zahteva, putnik koji želi da krene u šengenski prostor EU će u roku od 96 sati dobiti odgovor, odnosno 96 sati pošto u sistemu ETIAS bude primljen zahtev, ako bi bila potrebna dodatna provera podataka, a dozvola za putovanje će važiti tri godine, odnosno do kraja važnosti putnih dokumenata.

Cilj svega ovoga, kako je ranije izjavio Valentin Radev, ministar unutrašnjih poslova Bugarske, predsedavajućeg EU, da se “zna ko dolazi u EU pre nego stigne na granicu, tako da ćemo biti u stanju da bolje zaustavimo one koji mogu predstavljati pretnju našim građanima”.

foto: Dado Đilas

ETIAS će omogućiti da se unapred proveri i ako je potrebno odbije dozvola za putovanje i ulazak u šengenski prostor pre svega građanima trećih zemalja. Sve to će poboljšati unutrašnju bezbednost, sprečiti ilegalnu migraciju i smanjiti vreme prolaska preko granica zato što će biti utvrđeno koja lica predstavljaju opasnost za područuje na koje su se uputili i pre nego što dođu na spoljne granice EU.

Takođe, sistem ETIAS će za državljane zemalja Zapadnog Balkana značiti to da će oni pre putovanja u šengenski prostor EU preko internet stranice morati prethodno da zatraže dozvolu i za to plate sedam evra predviđenu taksu.

Sve informacije koje podnese državljanin zemlje sa bezviznim režimom za Šengen, automatski će se obraditi u bazama podataka EU i Interpola da bi se utvrdilo da li ima osnove da se odbije dozvola za putovanje.

Takođe, avio-prevoznici i brodarske kompanije pre ukrcavanja putnika će biti u obavezi da provere, da li raspolažu važećom dozvolom za prelazak spoljne granice Unije i ulazak u šengenski prostor.

Isto tako, dozvola za putovanje ne znači automatsko pravo da se uđe i boravi u Evropskoj uniji zato što o tome odluku donosi pogranična policija.

foto: Beta

Ovako je izgledala dosadašnja procedura za izdavanje viza:

(Ove informacije su preuzete sa sajta Ministarstva spoljnih poslova)

1. važeći pasoš (pacoš mora biti važeći najmanje 90 dana od dana izdavanja vize);

2. pozivno pismo:

za privatnu posetu – pozivno pismo overeno od nadležnog organa Republike Srbije;

za poslovnu posetu – pozivno pismo kompanije u Srbiji;

za turističku posetu - potvrda turističke organizacije o plaćenom aranžmanu (vaučer ili druga potvrda o uplati);

3.popunjen obrazac zahteva za vizu - (PDF);

4.fotografija (dimenzija 3.5 h 4.5 cm);

5.rezervacija povratne karte ili itinirer (kopija vozačke dozvole i osiguranje ukoliko se putuje automobilom);

6.dokaz o posedovanju finansijskih sredstava za boravak u Srbiji;

7.zdravstveno osiguranje;

8. taksa za izdavanje vize.

Za izdavanje tranzitne vize potrebno je posedovanje vize države u koju se ulazi posle tranzita kroz Srbiju. Ukoliko viza za tu državu nije potrebna, neophodno je pružiti drugi dokaz o svrsi putovanja u datu zemlju.

Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije zadržavaju pravo da zatraže dodatnu dokumentaciju prilikom podnošenja zahteva za vizu. Nepotpuni zahtevi za vizu neće biti prihvaćeni.

Za više informacija u vezi sa izdavanjem viza potrebno je kontaktirati najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.