ROMIMA IZ ZAJEČARA PRETE SMRĆU: Uplašeni za svoj život, veruju da je Srbija pravna država!
Mirko Jovanović ispred svoje kuće, Foto: zajecaronline.com

VANDALIZAM

ROMIMA IZ ZAJEČARA PRETE SMRĆU: Uplašeni za svoj život, veruju da je Srbija pravna država!

Mirko Jovanović se boji za svoju i bezbednost svoje porodice

Objavljeno: 14:32h

Na kući Mirka Jovanovića, pripadnika romske nacionalne manjine iz Zaječara osvanuo je u ponedeljak, 1. aprila grafit koji poziva nas mrt.

Još uvek nije poznato ko stoji iza ovog gnusnog čina, Jovanović se boji za svoju i bezbednost svoje porodice, jer je kako ističe jedini Rom u tom delu Zaječara. Ovaj čin vandalizma osudio je i Miljan Rašić, član Nacionalnog Saveta Romske Nacionalne Manjine i predsednik Društva Roma Zaječar.

Dvadeset sedmogodišnji Mirko Jovanović pripadnik Romske nacionalne manjine iz Zaječara je 1. aprila u prepodnevnim satima na kući svog oca u Zemunskoj ulici broj 14 u Zaječaru ugledao grafit:

„Smrt ciganima ove kuće, dobro došli u vrata pakla“. Pored ovakvih natpisa bio je nacrtan i kukasti krst.

Portparolka PU Zaječar Milena Božić Milić istakla je da je po prijavi oštećenog policija izašla na lice mesta, odradila uviđaj, i da će po sačinjavanju izveštaja, isti biti prosleđen nadležnom tužilaštvu na mišljenje.

Kako još uvek nije poznato ko stoji iza ovog gnusnog čina, Mirko Jovanović se boji za svoju i bezbednost svoje porodice, jer je kako ističe jedini Rom u tom delu Zaječara.

„Naravno da se bojim, ovo je zastrašujuće, svako može da se uplaši od ovakvih simbola, i ovakvih pretnji. Nije to napisano na nekom drugom mestu, već na mojoj kući.

Grafite sam video oko 9 sati i 50 minuta, 1. aprila, kada sam došao do kuće. Odmah sam pozvao policiju. Ne znam ko stoji iza ovih grafita, pošto sam ja jedini Rom u naselju, a svi ostali su Srbi“, istakao je Jovanović.

Miljan Rašić, kordinator za romska pitanja, predsednik društva Roma i član Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine osudio je pisanje grafita na kući Mirka Jovanovića.

Najstrožije osuđujem ovaj čin vandalizma i verujem da će policija uraditi sve kako bi počinioce ovakvog sramnog čina pronašla i kaznila“, istakao je Rašić.

Kuća Mirka Jovanovića
Kuća Mirka Jovanovića foto: zajecaronline.com

Prema njegovim rečima, grad Zaječar je mali i miran grad i ovaj događaj je presedan.

“ Gradska uprava Zaječar će pomoći da se grafit prekreči i nadam se da je ovo urađeno iz gluposti, iz nemara, i da će se sve ovo završiti na ovom grafitu“, izjavio je Rašić.

Jako uplašen za svoj život Mirko Jovanović je jučerašnji dan proveo van Zaječara. Međutim, prema uveravanjima Miljana Rašića, koordinatora Nacionalnog saveta za romska pitanja, nijedan pripadnik ove nacionalne manjine u Zaječaru nema potrebe da se oseća ugroženo.

“ Verujem da je Srbija pravna država i da svako radi svoj posao kako treba. Ponavljam, smatram da je ovo samo čin vandalizma i nečije nepromišljenosti i da nema dubljih skrivenih namera“, istakao je Rašić.

Inače, Mirko Jovanović je član udruženja Roma u Zaječaru i trenutno je bez posla.

Ovim povodom podneta je pritužba poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i postupak je u toku.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zajecaronline.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.