TREĆI DAN KONFERENCIJE: Republički geodetski zavod predstavio postignute rezultate!
Konferencija u Vašingtonu!, Foto: Privatni arhiv

konferencija o zemljištu i siromaštvu

TREĆI DAN KONFERENCIJE: Republički geodetski zavod predstavio postignute rezultate!

Nakon održane prezentacije usledila je interesantna i dinamična diskusija gde je učesnike sesije zanimalo da detaljnije čuju iskustva Republičkog geodetskog zavoda u postizanju izuzetnih rezultata u korišćenju geoprostornih podataka i digitalne platforme NIGP-a od strane korisnika

Objavljeno:

Trećeg dana konferencije u organizaciji Svetske BankeKonferencija o zemljištu i siromaštvu” koja se održava u Vašingtonu od 25.03. – 29.03.2019. godine, Republički geodetski zavod je predstavio postignute rezultate iz oblasti inovacija u prikupljanju i upravljanju geoprostornim podacima.

Prezentacija ”Integracija kraudsorsinga i digitalne platforme Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka radi efikasnog donošenja odluka” koju su pripremili Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda i Darko Vučetić, Načelnik centra za upravljanje geoprostornim podacima je bila sastavni deo panela ”Implementacija NIGP: od vodiča do prakse”.

Rukovodilac panela gospođa Ketrin Kelm, viši specijalista Svetske banke za upravljanje zemljištem je zaključujući sesiju rekla da je Srbija po postignutim rezultatima značajno ispred ostalih učesnika sesije i jedan od lidera u primeni ove metodologije u prikupljanju i upravljanju geoprostornim podacima.

Gospođa Kelm je naglasila da je primer Republičkog geodetskog zavoda u uključivanju građana i korisnika geoprostornih podataka u njihovom prikupljanju i ažuriranju najbolja poruka ostalim zemljama koje žele da naprave održivu infrastrukturu geoprostornih podataka.

Po gospođi Kelm, metodologija “kraudsorsing” koju koriste kolege u Srbiji za prikupljanje novih i ažuriranja postojećih registara i podataka je najvažnija i najinteresantnija tema sesije i metodologija koja će imati široku primenu u mnogim zemljama sveta.

Nakon održane prezentacije usledila je interesantna i dinamična diskusija gde je učesnike sesije zanimalo da detaljnije čuju iskustva Republičkog geodetskog zavoda u postizanju izuzetnih rezultata u korišćenju geoprostornih podataka i digitalne platforme NIGP-a od strane korisnika. Takođe, iskustva RGZ-a na implementaciji integrisanog geoprostornog okvira Ujedinjenih nacija su bila značajna za sve učesnike sesije.

Posle prezentacije delegacija Republike Gvajane je najavila svoju posetu Evropi i izrazila želju da jedna od tri institucije čiji bi rad sagledali bude Republički geodetski zavod. Stručna poseta će se realizovati u junu mesecu 2019. godine.

BONUS VIDEO:

ZA NJEGA JE PRANJE PROZORA UMETNOST! Sa kakvom lakoćom i uživanjem ovaj čovek to radi, ma prosto neverovatno! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.